Više žena u izvršnoj vlasti i na mestima odlučivanja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 10. 02. 2020. | Komentara: 0

Više žena u izvršnoj vlasti i na mestima odlučivanja

NOVI SAD - Pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević izjavila je za Danas da apsolutno podržava uvođenje kvoti, jer je naše društvo patrijarhalno, u kome primat na mestima odlučivanja u daleko najvećoj meri imaju muškarci.

LSV

- Statistički gledano, mi danas imamo više žena u parlamentima, čak i na najvišim mestima odlučivanja na državnom nivou, ali smo daleko od ravnopravnosti i jednakog učešća muškaraca i žena u odlučivanju i na mestima moći - ističe Sedlarević.

Kvota je, kako kaže, mera afirmativne akcije koja služi kao sredstvo da obezbedimo veće učešće žena u parlamentima, u budućnosti i u izvršnoj vlasti i još uvek je neophodna.

- Sva pređašnja iskustva pokazuju da bez kvote žena nema (ili ih ima u drastično manjem broju) u predstavničkim telima. Svako ko pogleda sastave lokalnih i republičkog parlamenta pre izbora 2012. godine (u Vojvodini je izborni sistem tek od izbora 2016. proporcionalni, te je kvota dala efekat tek posle ovih izbora i od tada veća zastupljenost može da se meri), uvideće drastičnu podzastupljenost žena u sastavu skupština. Stoga, i najveći protivnici kvote kao mere afirmativne akcije, moraju da priznaju da je praksa pokazala da bez kvote nema žena na mestima odlučivanja - napominje Sedlarević.

Ona podseća da su se za kvote u izbornom zakonodavstvu izborile žene i da su pre izbora 2012. amandman na predlog zakona kojim je traženo da na listama bude najmanje 30 odsto manje zastupljenog pola podnele poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov i Olena Papuga. Od tada, napominje, u Narodnoj skupštini i u lokalnim skupštinama imamo bitno viši procenat žena.

- Ono što ostaje kao ogroman problem i zadatak za sve nas jeste da se kvota, kao mera afirmativne akcije, propiše i za izvršnu vlast, te da se obezbedi obaveza da mora da bude više žena na mestima odlučivanja od ministarstava do mesta direktora preduzeća i slično. Ovo bi moglo, ali i trebalo da bude, rešeno Zakonom o rodnoj ravnopravnosti, koji je u nacrtu „zaglavljen“ negde u (ne)saradnji nadležnog ministarstva i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije godinama unazad - ističe mr Maja Sedlarević i napominje da ne donošenje ovog zakona, čini se, pokazuje nespremnost vlasti na suštinske promene društva i stvarnu ravnopravnost žena i muškaraca u Srbiji.
 (SzILSV, 10.02.2020)




Odbori LSV | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani: Uvrstite manifestacije Dani zrenjaninske pijaće vode i Dani plastične ambalaže

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u zrenjaninskoj skupštini juče su na sednici Skupštine grada pokrenuli dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca.
Odbori LSV | Četvrtak, 29. 02. 2024. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani za nove rekreativne i zelene površine na Limanu umesto verskih objekata

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Novi Sad smatra bespotrebnim izgradnju verskog objekta na zelenoj površini koju stanovnici Limana 1 i 2 već godinama rado koriste kao prostor za rekreaciju.
Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook