Vlada APV mora imati veću političku ulogu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Nedelja, 26. 02. 2012. | Komentara: 0

Vlada APV mora imati veću političku ulogu

NOVI SAD – Boris Tadić i Nenad Čanak sastali su se preksinoć, što je „Dnevniku” potvrdio i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine. Tema je bila aktuelna politička situaciji, odnosno dijalog Beograda i Prištine, uopšte unapređenje odnosa u regionu, te nastavak procesa približavanja Evropskoj uniji.

Nenad Canak

– Započeli smo i operativne stranačke razgovore, koji će biti finalizovani za nekoliko dana, na širem sastanku, gde ćemo precizirati tipove i modalitete predizborne saradnje – kaže Čanak za „Dnevnik”.

Da li je ipak bilo reči o tome kakav će status LSV imati na eventualnoj zajedničkoj listi sa demokratama na republičkim izborima, s obzirom na to da će Liga samostalno nastupiti i u Pokrajini i na lokalu?
– Nema na tom planu još uvek definitivnog dogovora, u smislu redosleda kandidata na listi i sličnih pitanja. Ali načelan sporazum postoji da se, kao i pre četiri godine - mada ne i sa istim akterima - oko koncepta evropske i demokratske budućnosti Srbije stvori blok koji bi dobio podršku građana za formiranje nove vlade.
A da li je sa predsednikom Tadićem bilo reči o vašoj najavi da ćete se kandidovati za predsednika Vlade Vojvodine?
– Ne, iz jednostavnog razloga što ja i nisam najavio da ću se kandidovati za predsednika Vlade APV, već da sam, ukoliko bude bilo potrebe, spreman da se prihvatim svakog tipa angažmana koji može poboljšati funkcionisanje pokrajinske administracije, pa u tom smislu i da preuzmem funkciju predsednika vojvođanske vlade, naravno u dogovoru sa koalicionim partnerima. U svakom slučaju, činjenica je da Vlada APV mora da ostvari daleko veću političku ulogu no što je ima danas i zbog toga treba pronaći ličnost koja ima dovoljnu političku težinu da s mesta premijera povlači i političke poteze. Jer, nije dobro da administracija Vojvodine sama sebe svede na ulogu negdašnjeg sindikata, kada je od svih priča o radu i standardu ostajalo delenje svinjskih polutki i džakova šećera i brašna.
Sutra će biti održana najverovatnije poslednja sednica Skupštine Vojvodine u aktuelnom sazivu. Da li ste zadovoljni njenim dometima u protekle četiri godine?
– Nažalost, aktuelna pokrajinska administracija je i Skupštinu i Vladu APV pretvorila u regionalni servis umesto u prostor političkog odlučivanja. Ilustracije radi, kada su poslanici LSV tražili praktično pred svaku sednicu da se na dnevni red stavi debata o privatizaciji NIS-a i šteti koju je Vojvodina zbog toga pretrpela, svaki put je to odbijano, iako je potpuno neverovatno da se pitanje od vrhunskog političkog i ekonomskog značaja namerno gura pod tepih. S druge strane, Vojvodina se zadužuje a da istovremeno nisu naplaćena potraživanja iz budžeta Srbije. Drugim rečima, uveren sam u to da jača uloga Vlade Vojvodine i uopšte pokrajinske administracije može i treba da obezbedi mnogo veći doprinos porastu standarda građana Vojvodine i kvalitetu njihovog života. Ali za to mora postojati jasna politička volja legitimisana kroz ozbiljnu specifičnu političku težinu, koju ova vlada očigledno nije imala u dovoljnoj meri.
Da li se slažete sa gradonačelnikom Inđije Goranom Ješićem da bi DS trebalo da se izvini biračima zbog propusta koje je imala u ovom mandatu? I da li bi Liga takođe trebalo da im se izvini?
– Najpre, bio bih veoma srećan kada bi Liga došla u situaciju da treba da se izvinjava građanima, jer bi to značilo da je imala mogućnost da uradi više. Ali ovaj put to definitivno nije bio slučaj.
S druge strane, tačno je da je DS najjača stranka proevropske, demokratske opcije i s te pozicije ima i najveću odgovornost. E sad, kada je jedna stranka toliko velika, ona ne može biti bezgrešna u svakom segmentu delovanja, jer i stranke čine smrtni ljudi. Ali ne verujem u neku strateški lošu nameru zbog koje bi se DS morao izvinjavati građanima.
Sad je već gotovo izvesno da će Srbiji biti 1. marta potvrđen status kandidata. Da li ste saglasni sa ocenom premijera Cvetkovića da će time zapravo biti zaokružen „jedan uspešan mandat”?
– Kvalitet neke politike se može meriti samo po njenim posledicama. A posledice proklamovane politike Cvetkovićeve vlade su u ispunjavanju manje-više svega onog oko čega je i okupljena koalicija koja je 2008. dobila podršku građana. Podsetiću, završena je saradnja s Haškim tribunalom, što više niko ne spominje a bilo je godinama rak rana srpskog društva; obezbeđena je vizna liberalizacija i Srbija je stavljena na belu šengensku listu; usvojeno je više od 170 zakona sa evropske agende, koji približavaju srpsko zakonodavstvo pravnim tekovinama EU; i sada će, ako je suditi po pozitivnim signalima iz Brisela, najverovatnije biti dobijen i status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.
Upravo ti pozitivni signali se iz dela opozicije predstavljaju kao izdaja nacionalnih interesa?
– Oni koji nemaju ništa drugo da ponude osim izolacionizma i nacionalističkih parola, potrudiće se da svaki konkretan korak koji se ne uklapa u njihovo mračnjačko uređenje Srbije okarakterišu kao veleizdaju. Ali moram da primetim da su radikali bili u vladi kada su na Kosovo ušle trupe UN, a Koštunica dr Vojislav je bio premijer kada je isto to Kosovo proglasilo nezavisnost. Uostalom, na sednici Skupštine Srbije, održanoj povodom proglašenja nezavisnosti Kosova, lično sam upitao Koštunicu dr Vojislava zašto se ne drži slova Ustava za koji se toliko zalaže i ne interveniše na Kosovu oružanim snagama. Naravno da mu nije palo na pamet ni da zapreti, a kamoli da išta slično pokuša da uradi. Umesto toga, svesrdno je logistički pomogao paljenju ambasada po Beogradu, a onda uveo Srbiju u izolaciju i predao je u ruke ruskih službi. Dakle, ako je nešto licemerno, onda su licemerni komentari DSS-a, SRS-a i radikalskih derivata, kakav je SNS, jer su itekako kumovali situaciji u kojoj se Srbija danas nalazi.
Može li se nakon 1. marta očekivati raspisivanje izbora na svim nivoima?
– Ja to ne znam, ali sam uveren da će, s obzirom da se radi i o zakonskoj obavezi, izbori biti raspisani u narednih desetak dana.

(Dnevnik, 26.02.2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook