Vlada APV mora se energičnije boriti za prava Pokrajine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 13. 04. 2012. | Komentara: 1

Vlada APV mora se energičnije boriti za prava Pokrajine

BEOGRAD – Epilog napada Slobodana Maraša na predsednika Lige socijaldemorkata Vojvodine Nenada Čanka biće na sudu, s obzirom na to da je u svom saopštenju izneo izuzetno ozbiljne optužbe, istakla je juče portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine i kandidatkinja za gradonačelnicu Novog Sada Aleksandra Jerkov.

Aleksandra Jerkov

Gostujući u emisiji “Zaokruživanje” na Radiju B92, Jerkova je dodala da ne zna kako će reagovati Demokratska stranka, s obzirom da je Maraš napao i pokrajinskog premijera Bojana Pajtića, ali da će Liga socijaldemokrata Vojvodine sigurno tražiti da Slobodan Maraš na sudu dokaže svoje tvrdnje o zloupotrebi sredstava iz Razvojne banke Vojvodine.

Pokrajina mora biti agresivnija


Jerkova je podsetila da su Vojvodina i lokalne samouprave dobile svoju imovinu, da je na redu Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine, ali da LSV smatra da pokrajinska vlada ne radi dovoljno na tom pitanju.
– Smatramo da pokrajinska administracija treba da bude mnogo energičnija i efikasnija, agresivnija u tom zahtevanju da se Vojvodini vrate nadležnosti. To, uostalom, jeste naša najveća zamerka Bojanu Pajtiću kao predsedniku Vlade Vojvodine – navela je ona. Jerkova je rekla i da je LSV podržavala Vladu Mirka Cvetković, kao i da je uspela da sa pet poslanika uradi mnoge stvari koje druge stranke sa 15, 20 ili 50 poslanika nisu uspele da urade.
– Da bismo imali više uticaja, potrebno je da imamo veći broj poslanika. Posle izbora će biti prilike za tako nešto – poručila je ona.

Koalicija koja pobeđuje Nikolića


Aleksandra Jerkov je poručila da će LSV biti u svakoj koaliciji koja može da pobedi Srpsku naprednu stranku, raniju SRS, i koja može da spreči da Tomislav Nikolić dobije mesto premijera ili predsednika republike. Kako je navela, LSV zna da put do Brisela ne vodi preko Karlovca i Ogulina, i da se na takav način Srbija ne može voditi u Evropu, te da nije spremna da zaboravi ko su bili Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Sa druge strane, navodi ona, u koaliciji “Za bolji život” postoje konkretne mere.
– Postoje načini na koji predložene mere nameravaju da se sprovedu. To je ono što nedostaje u programu Srpske napredne stranke. Mnoge od stvari koje oni navode se ili već rade ili su već urađene u određenom broju slučajeva ili apsolutno nema nikakvih naznaka kako oni to nameravaju da urade – navela je Jerkova. Kada je u pitanju Pokrajina tu, prema njenim rečima, postoji više opcija, pa i Liga izlazi samostalno na izbore, gde očekuje stabilno treće mesto i dvocifren rezultat.
– Ne postoji stranka koja učestvuje na pokrajinskim izborima sa kojom bismo se mi slagali oko toga kako tačno Vojvodina treba da izgleda i koje sve nadležnosti treba da ima – dodala je Jerkova.

Ista koalicija u Pokrajini


Ona nakon izbora očekuje istu koaliciju na vlasti u AP Vojvodine, a u to je, kako je navela, sigurna zbog rezultata LSV i SVM, koji doprinose dobrom rezultatu Demokratske stranke.
– Naše tri stranke moraju osvojiti veoma značajnu većinu u Skupštini Vojvodine. I ono što verujemo je da će ta koalicija ostati ista. Međutim, isto tako znamo da odnos snaga u toj koaliciji ovaj put mora biti različit. Da bi Vojvođani imali vladu koja će zaista da se bori za njih, tu vladu mora voditi neko kome gazde neće sedeti u Beogradu. Isto tako veoma je važno da toj osobi gazda ne sedi ni u Budimpešti nego da o Vojvodini odlučuju oni koji žive u Vojvodini i koji će slušati, naravno, građane Vojvodine – zaključila je ona. Komentarišući to što još nisu donete uredbe kojima se reguliše vojvođanska imovina, iako je to bila zakonska obaveza, Jerkova je istakla da je u pitanju politički problem, isti koji je pratio i otvaranje kancelarije Vojvodine u Briselu ili koji prati obeležja APV.
– Veoma je teško je pronaći u Beogradu sagovornike za sprovođenje decentralizacije – dodala je ona precizirajući da ne misli na grad Beograd već na republičku vladu i one koji rukovode državom.
– Važno je da oni koji vode Vojvodinu jasno i bez straha kažu da Vojvodini mora pripasti ono što je u njoj zarađeno. Naravno da treba platiti centralnu državu, naravno da treba dati i za druge regione, ali ne treba Vojvođani da budu stalno ti koji će da imaju drugačiji tretman u odnosu na ostale građane Srbije – istakla je Jerkova.

URS zaboravlja Vojvodinu

Ona je rekla i da se Ujedinjeni regioni Srbije ne zalažu za to, navodeći da je za sada jedini region u Srbiji AP Vojvodina, a koju URS u svom celom političkom delovanju spominje tek vrlo malo. Zbog toga Liga, kaže, nije spremna da sarađuje sa nekim ko je 12 godina proveo centralizujući Srbiju, da bi se danas dosetio da je treba decentralizovati, sprovodeći kvazidecentralizaciju. Dodala je da bi URS, ukoliko bude u narednoj vladi, trebalo da bude sveden na stvarnu meru, s obzirom da je u ovoj bio prezastupljen u odnosu na broj glasova  Jerkova je podsetila i da je Savez vojvođanskih Mađara dugogodišnji Ligin partner i da joj je žao što je SVM u LSV počeo da vidi jednog od svojih najvećih političkih neprijatelja.
– Žao nam je što oni ne prepoznaju našu potrebu da sprečimo da Tomislav Nikolić dođe na vlast. Nemamo razumevanja za to što zvaničnici drugih zemalja dolaze u Srbiju, u Vojvodinu i kritikuju građane mađarske nacionalnosti zbog njihovog političkog opredeljenja. To je nešto na šta bi i SVM morao da reguje – rekla je Jerkova dodajući da Liga kao svog najvećeg partnera vidi upravo SVM jer su to dve stranke koje nemaju gazde u Beogradu.
– Oni nažalost očigledno imaju u Budimpešti – zaključila je Aleksandra Jerkov.
 
(BILSV, 13. 04. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook