Vlada daje novac crkvi, a 30 % dece živi u siromaštvu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 23. 11. 2018. | Komentara: 0

Vlada daje novac crkvi, a 30 % dece živi u siromaštvu

Novi Sad, 23. novembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je odluka Vlade Republike Srbije, da iz budžeta uplati Srpskoj pravoslavnoj crkvi milion evra na ime poreza i doprinosa za zaposlene, veoma pogrešna i da zadire u sekularni karakter države.

LSV

Problematičnost ove odluke kabineta Ane Brnabić može se posmatrati iz dva ugla.

Ustav Republike u članu 11. jasno kaže da je Srbija svetovna država, da su crkve i verske zajednice odvojene od države, te da se nijedna religija ne može uspostaviti kao državna ili obavezujuća.

Odluka Vlade o dotaciji Srpskoj pravoslavnoj crkvi duboko negira navedene ustavne odredbe, zbog čega je nesumnjivo najviši pravni akt u državi prekršen.

Sa druge strane, Vlada je prekršila i proklamovanu politiku fiskalne discipline u državi. Predsednica Vlade Ana Brnabić  početkom 2018. godine najavila je osnaživanje fiskalne stabilnosti i redovnije punjenje državne kase.

Da li pod ''punjenjem državne kase'' predsednica Vlade podrzumeva i jednokratni ''poklon'' od milion evra Srpskoj pravoslavnoj crkvi?

Nedopustivo je da u trenutku u kojem velika većina građana živi na ivici siromaštva, dok ih je oko 600.000 ispod linije apsolutnog siromaštva, država izdvaja ogromna finansijska sredstva za Crkvu, koja u svom svakodnevnom delovanju potpuno zaboravlja štednju i umerenost.

Dok u Srbiji 30.2% dece živi na ivici siromaštva, a čak 10% njih u apsolutnom siromštvu, dotle u svim krajevima zemlje niču velelepni i preskupi crkveni objekti, a u voznom parku velikodostojnika SPC dominiraju najluksuzniji, najnoviji i najskuplji modeli automobila.

Vlada Republike Srbije ovim činom ponizila je sve građane Srbije koji svakodnevno poštuju sve državne propise. Poslata je jasna i pogubna poruka. Ustav Republike Srbije nije obavezujući dokument i može se kršiti!

LSV smatra da je ovakvo ponašanje Vlade nedopustivo i veoma štetno naročito kada znamo da je crkvama vraćena zemlja na koju oni ne plaćaju porez.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš




Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook