Vlast bi da preslišava narodne poslanike

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 03. 12. 2016. | Komentara: 0

Vlast bi da preslišava narodne poslanike

NOVI SAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Republike Srbije Marinika Tepić upozorila je na činjenicu da se izvršna vlast sve više nameće “kao da je ona tu da preslišava narodne poslanike”.


LSV

- Ja to vidim kao cilj, da se potpuno tabloidizuje diskurs koji se primenjuje u Narodnoj skupštini Republike Srbije, da se mi svedemo na neke šarlatane, na ljude koji su usput neimajući pametnija posla  zalutali u parlament. Takođe, da se potpuno stavi van svakog razuma bilo šta što mi diskutujemo. A zašto? Da bi se jedino izvršna vlast pokazala kao zamišljena nad sudbinom naroda koja gine i brine, a mi smo eto tu da bacamo kockice, pa ko dobije bolji rezultat u tom danu on će imati više minuta da govori – istakla je Tepić, gostujući u emisiji “Press presek” na Televiziji Kanal 9.

Prema njenoj oceni, nije slučajno kako se i kada planiraju konflikti u republičkom parlamentu.
- Oni koji vrlo redovno prate zasedanja, primetiće oscilacije u konfliktu, a koji se ravnaju prema dobu dana. Postoje jasne medijske analize o tome kada je gledanost veća ili manja. Svi incidenti ili izazivanje incidenata planiraju se baš u periodu kada je gledanost veća. Tačno se može proceniti koji su to „dosadni sati“ – smatra Tepić.

Nemamo dovoljno vremena

Takođe, Tepić ističe ida poslanici ne mogu da rade svoj posao, a to je razgovaraju, debatuju, analiziraju i ukrštaju mišljenja sa vladajućom većinom, te navela primer ministarke Ane Brnabić u nekom trećem danu rasprave kada je vidno nervozna rekla da je “navikla da radi, a ne da sedi i priča”.

- A onda, nakon mog uključivanja u raspravu, meni predsedavajući Veroljub Arsić kaže da “ako želim da pričam šire treba da sazovem tribinu” – navela je Tepić,  podsetivši na to da je njen posao, kao poslanice, da sedi u skupštini, raspravlja o zakonima i promišlja kako će građani da žive.

-Da li je moguće da sa toliko količinom vlasti koju je vladajuća većina kapitalizovala nije u stanju da izdrži dva minuta kritika po poslovniku, po amandmanu – upitala je Marinika Tepić.

- Problem je i što nemamo adekvatno vreme da raspravljamo o zakonima, a gotovo svi idu po hitnom postupku. Problem je i što se  ministri i njihovi timovi ponašaju kao da su prvi put ušli u vladu i treba im vreme da uđu u štos. Pa, vi ste ministri, pobogu, u Vladi Republike Srbije, ima sve da pršti kad uđete u Skupštinu Srbije – kazala je Tepić.

Puno više bi izgubili da napustimo salu

Na pitanje novinarke da li bi bilo dobro i imalo efekta da opozicija napusti parlament Marinika Tepić je odgovorila odrično, ističući da je mesto poslanika u republičkom parlamentu.

- Imaćemo još manje prostora ukoliko napustimo parlament, jer kako god ta nepravda bila očita, u smislu postupanja vremena ili tretmana, nigde drugo nemate to dragoceno vreme kao što ga imate u parlamentu. Ne postoji ta emisija, ne postoji ta televizija koja će narodnim poslanicima dati toliko vremena koliko je poslaniku pripada. Ne kažem da mi dobijamo puno time što ostajemo, ali bismo mnogo više izgubili ukoliko bismo napustili salu. Možete napustiti salu nekoliko puta i život neće stati, ali većina donosi zakone i biće im lakše da rade, a mi ništa ne bi smo postigli. Ako neko hoće da deluje na ulici, može to da radi i pored parlamenta. Ne mislim da jedno isključuje drugo – ukazuje Tepić.

Na pitanje jednog od gledalaca dokle poslanici mogu da trpe sve nepravde i da li ima nade će se situacija promeniti sem na izborima, Tepić je odgovorila pitanjem dokle će građani to moći da trpe.

- Mi ne možemo da trpimo pa smo se uključili i odlučili da svoje živote menjamo za Narodnu skupštinu. Ali ja pitam gledaoce dokle vi možete, jer mi ako nemamo glasove nemamo ni mehanizme da kapitalizujemo ono o čemu ovde govorimo, odnosno da uzmemo stvar u svoje ruke i pokažemo da umemo bolje - rekla je Tepić.
(BILSV, 03.12.2016.)




Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook