Vlast da kaže istinu o tome šta znači rad Tenisovih farmi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 21. 11. 2017. | Komentara: 0

Vlast da kaže istinu o tome šta znači rad Tenisovih farmi

Novi Sad, 21. novembar 2017 - Vlada Republike Srbije, a naročito ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, dužni su da hitno predoče precizne podatke o poslovanju nemačke kompanije “Tenis” u Vojvodini.

LSV

Građani ove zemlje imaju pravo da za početak znaju gde će sve biti farme svinja, kojeg kapaciteta, zatim da li i na koji način država garatuje zaštitu domaćih proizvođača, ali i koje garancije će ova kompanija pružiti u vezi sa zaštitom životne sredine.

Pored Zrenjanina i Kikinde, gde su ovoj kompaniji već poklonjene i hiljade oranica, u javnosti se spominje da bi takve farme trebalo da budu podignute u Sečnju, Pančevu, Plandištu i Sremskoj Mitrovici.

Pored toga što je nedopustivo poklanjanje vojvođanske zemlje na trideset godina stranoj kompaniji, nedopustivo je i dati joj monopol a od vojvođanskih proizvođača napraviti tek njene čistače svinjaca. Zato očekujemo da im ministar poljoprivrede Branislav Nedimović lično predoči na koji način će to biti izbegnuto.

Isto tako, nedopustivo je dozvoliti kompaniji koja prema nekim najavama planira da u doglednom periodu proizvodnjom svinjskog mesa prevaziđe ukupnu sadašnju proizvodnju u Srbiji, da to čini bez jasnih mera zaštite životne sredine.

Hoće li Tenis možda zaštiti živitnu sredinu na isti način kao u Nemačkoj?

Ko i na koji način garantuje da će u zemlji koja nema rešen sistem prečišćavanja otpadnih voda i u kojoj pojedine kompanije pre plate kaznu nego što ugrade prečišćivače, farma sa hiljadama svinja prečišćavati svoje otpadne vode? Kako će rešti problem neprijatnih mirisa, ili zagađenja zemljišta?

Pozivamo ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da javnosti što pre pruži odgovore na ta pitanja. Građanima pravo na tu informaciju, podsećamo, garantuju i Ustav u članu 74. I Arhunska konvencija koju je Republika Srbija prihvatila i u formi zakona usvojila 2009. godine.

Predsednica
Stručnog saveta za zaštitu životne sredine
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nataša Lalić



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook