Vlast da kaže šta je sa zakonom o finansiranju nadležnosti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 13. 11. 2017. | Komentara: 0

Vlast da kaže šta je sa zakonom o finansiranju nadležnosti

Novi Sad, 13. novembar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva premijerku Anu Brnabić i ministra finansija Dušana Vujovića da javno saopšte kada je za očekivati zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine.

LSV

Istovremeno, predsednika pokrajinske vlade i skupštine, Igora Mirovića i Ištvana Pastora, pozivamo da budu krajnje odgovorni prema institucijama koje predstavljaju i utiču na svoje stranačke i koalicione partnere u republičkoj vladi i parlamentu, da se tom pitanju pristupi hitno i bez odlaganja.

Uvereni smo da je jedina kočnica za donošenje tog zakona već devet godina nedostatak političke volje. Tim pre, jer dobra osnova za izradu tog zakona postoji od novembra 2013.

Podsetimo, pre četiri godine Skupština AP Vojvodine usvojila je Platformu za izradu zakona o finansiranju Vojvodine, kojom su predviđeni kako izvorni prihodi, tako i decentralizacija Poreske uprave Srbije kao način da se uredi prikupljanje poreza na teritoriji AP Vojvodine i finansiranje nadležnosti pokrajine u skladu sa Ustavom.

Budući da je pokrajinski premijer Igor Mirović prilikom usvajanja budžeta za 2017. godinu izjavljivao i da se nada da je to poslednji budžet koji će biti donet bez zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine, a da bi uskoro pred poslanicama i poslanicima Skupštine AP Vojvodine trebalo da se nađe predlog budžeta za 2018, krajnje je vreme da se jasno kaže hoće li ikada biti usvojen zakon, na kojem, podsetimo insistitiraju i predstavnici evropskih institucija.

Isto tako, pokrajinski premijer Igor Mirović je ne tako davno tvrdio da je „zahtev za donošenje zakona stalno na stolu ministarstva finansija Srbije“, objašnjavao da je to “temelj razvoja pokrajine”, važan da “bismo u pokrajini imali predvidiv model finansiranja”, a u poslednje vreme se pravda kako “to zavisi od skupštinske većine” u parlamentu, kao da on nije istovremeno i potpredsednik najjveće vladajuće stranke.

Pored toga, izjavljuje i da “dok Zakon o finansiranju ne stigne, Vojvodina dobija novac, raste i razvija se“, kroz zajedničke projekte sa vladom Republike Srbije. Na taj način pokrajinski premijer pokazuje da ili zaboravlja,ili podanički ne sme da kaže da Vojvodina novac zarađuje i da niko ne treba ništa da joj daje, nego da joj ostavi i vrati.

Činjenica da u Zakonu o sprovođenju Ustava Srbije postoji obaveza da ovaj zakon bude donet do 31. decembra 2008, a da ni tokom tadašnje DS, niti tokom dosadašnje vlasti SNS, to nije učinjeno, pokazuje da je u pitanju tabu tema bez obzira na to ko je na vlasti.
Liga socijaldemokrata Vojvodine na tom pitanju insistira sve vreme, a u narednom periodu će insistirati još jače.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš




Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.
Saopštenja | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook