Vlast da štiti interes svojih građana, a ne ruske kompanije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 20. 07. 2018. | Komentara: 0

Vlast da štiti interes svojih građana, a ne ruske kompanije

Novi Sad, 20. jul 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije i Pokrajinsku vladu da javnosti saopšte dokle će NIS kao kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom iz vojvođanskih oranica crpiti naftu i gas po najnižoj rudnoj renti u Evropi i u kakvom su stanju nalazišta tih energenata u Vojvodini.

LSV
 
Umesto zakonskih sedam, NIS crpi našu naftu uz naknadu, odnosno rudnu rentu od svega tri odsto, dok ona u u Hrvatskoj iznosi 10%, u Mađarskoj 12%, u Bugarskoj 12,5%, Sloveniji 18%, a u Rusiji i do 22%.
 
Samo na toj razlici, što rudnu rentu ne plaćaju sedam nego tri odsto, u periodu od 2009. do 2016. oštetili su našu zemlju za više od 200 miliona dolara.

To je novac poklonjen ruskoj kompaniji i otet od građana ove zemlje, a pre svega iz budžeta Srbobrana, Elemira, Kikinde i drugih mesta gde se gaze njive i razara infrastruktura dok se buši i vadi bogatstvo koje je trebalo da ostavimo svojoj deci.
 
Pre nešto više od godinu dana, pojedini mediji su brujali o iscrpljivanju bušotina nafte metodama koje su nedozvoljene u svetu.
 
I to je, baš kao i činjenica da naši građani imaju maltene najniže plate u Evropi, a plaćaju gotovo najskuplje gorivo, bila tema koju je ministar energetike Aleksandar Antić zaobilazio.
 
Naredno pitanje na koje bi i ministar Antić, ali i premijerka Ana Brnabić morali da odgovore je - kako je i dokle će biti moguće da druge države čuvaju svoje neobnovljive resurse, a mi ih poklanjamo? I to kompaniji koja je prošle godine ostvarila 80 odsto veću dobit nego 2016, odnosno oko 200 miliona evra.
 
Zasto vlast dozvoljava pljačku i poniženje naše zemlje? 

Sve to je bilo i očekivano i zato smo pre deset godina u protestima protiv prodaje NIS-a, skandirali „prodali ste NIS, prodali ste nas“
 
Ponovo pozivamo Vladu Republike Srbije da prestane da štiti ruske interese umesto interesa svojih građana i preispita energetski sporazum sa Ruskom Federacijom.

Generalni sekretar 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Bojan Kostreš



Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook