Vlast se hvali pravima nacionalnih zajednica, a u praksi brojni problemi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 16. 12. 2018. | Komentara: 0

Vlast se hvali pravima nacionalnih zajednica, a u praksi brojni problemi

Novi Sad, 16. decembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije i njeno ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da mnogo više pažnje posvete rešavanju nagomilanih problema pripadnika nacionalnih zajednica.

LSV

Predstavnici vlasti već dugo sami sebi dele komplimente o napretku u ovoj oblasti, ali je činjenica da mnoge propisane norme ostaju samo mrtvo slovo na papiru. Brojni su problemi u oblasti informisanja, obrazovanja i službene upotrebe jezika i pisma nacionalnih manjina. U nekim višenacionalnim sredinama u Vojvodini u službenoj upotrebi je samo srpski jezik. Grad Pančevo, te opštine Inđija i Ruma već godinama ne rešavaju pitanje službene upotrebe jezika nacionalnih zajednica. Zrenjanin, grad od 125.000 stanovnika, već tri godine nema ni sekund programa na jezicima nacionalnih zajednica, niti na jednoj radio ili televizijskoj stanici.

Hoće li vlada i ministarstvo reagovati?

Posebno je bitno istaći problem masovne depopulacije pograničnih krajeva zemlje. Pogranični krajevi  u Vojvodine i na istoku Srbije beleže izrazito loše ekonomske rezultate. Sasvim je jasno da nivo  ekonomskog razvoja krajeva, u kojima pretežno žive manjine, mora biti znatno viši, kako bi nacionalnim zajednicama bila omogućena osnovna prava. U rubnim krajevima naše zamlje je sve manje škola za u kojima se nastava obavlja na nekom od jezika nacionalnih zajednica.

Tražimo od nadležnih vlasti Republike Srbije da počnu da rešavaju ove probleme. Pripadnici nacionalnih zajednica su građani Srbije i moraju imati sva prava propisana Ustavom i zakonom.

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook