Vlast zainteresovana samo za Beograd

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 02. 12. 2017. | Komentara: 0

Vlast zainteresovana samo za Beograd

Novi Sad, 02. decembar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine želi da skrene pažnju javnosti na stanje javnog duga lokalnih samouprava i Autonomne Pokrajine Vojvodine.

 LSV

Nedavni podaci Uprave za javni dug Republike Srbije ponovo jasno ukazuju na apsolutnu dominaciju grada Beograda u tokovima novca.

Sa 23% učešća u stanovništvu Republike Srbije, Beograd na dan 31. oktobar 2017. godine duguje 40.472.996.530 dinara, što čini gotovo 60% duga svih lokalnih samouprava i Autonomne Pokrajine Vojvodine. Po glavi stanovnika, dug Grada Beograda iznosi 25.679 dinara, što je pet puta više od duga po glavi stanovnika Zrenjanina, ili četiri puta više od zaduženosti Grada Pančeva po glavi stanovnika.

Ovi iznosi su tragična slika odnosa prema svim sredinama van glavnog grada. Megalomanski investicioni projekti, kao što su "Beograd na vodi", 'Skyline Beograd' ili raskošne muzičke fontane očito su primer nesrazmernog ulaganja sredstava u Beograd u odnosu na ostale sredine u Vojvodini i Srbiji. Vest o učešću Beograda u ukupnom javnom dugu lokalnih vlasti blisko je vezana i sa nedavnim izdvajanjem 100 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve Vlade Srbije za rešavanje problema u Gradu Beogradu.

Sa druge strane, drugi krajevi zemlje jedva održavaju svoj komunalni sistem, a Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut" procenjuje da je broj građana samo u Srednjebanatskom okrugu za polovinu popisnog perioda opao za 9.000 ljudi.

LSV smatra da je ovakvo ponašanje vlasti duboko protivustavno, jer je očito da se ne poštuje zagarantovana jednakost građana.

Sandra Ristić
poslanica Lige Socijaldemokrata Vojvodine
u Skupštini AP Vojvodina



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook