Vlasti u Srbiji protiv lokalnih samouprava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 08. 12. 2018. | Komentara: 0

Vlasti u Srbiji protiv lokalnih samouprava

Novi Sad, 08. decembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine nada se da će pomoć za podizanje kapaciteta lokanih samouprava, koju naša država dobija od Saveta Evrope, pozitivno uticati i na vlast, koja u svom radu u potpunosti zanemaruje potrebu za decentralizacijom.

LSV

Savet Evrope će početkom 2019. godine Srbiji donirati još četiri miliona evra i tako gradovima i opštinama u Srbiji pomoći u cilju podizanja kvaliteta rada lokalnih samouprava.

Nažalost, godinama unazad, vlasti naše zemlje ne čine ništa da bi osnažili poziciju ovog nivoa vlasti.

Lokalna samouprava u našoj zemlji postoji samo na papiru, a stanje je iz godine u godinu sve teže.

Gradovi i opštine su, gotovo u potpunosti, postali servis centralnih vlasti, te je svaka autonomna politika postala nemoguća.

Odnos prema lokalnim samoupravama najbolje se uočava po pitanju javnih finansija države.

Izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava iz 2016. godine, gradovima i opštinama su dodatno umanjena sredstva, tako da danas Autonomna Pokrajina Vojvodina i sve lokalne samouprave zajedno učestvuju sa svega devet odsto u ukupnim javnim finansijama države.

Lokalne vlasti se na taj način dovode u katastrofalnu poziciju. Naravno, jasno je da je želja vlasti da se Autonomna Pokrajina Vojvodina, te gradovi i opštine, pokažu nesposobnim da rešavaju probleme, a da Vlada Srbije, koja raspolaže sa 91% državnih para, u očima građana, bude „spasilac“ koji rešava sve probleme.

Takva politika je nedopustiva!

LSV će i dalje insistirati na potpuno drugačijem pristupu raspodeli javnog dinara, jer  smatramo da je centralizovanje javnih finasija veoma pogrešno.

Potrebna su nam nova, mnogo kvalitetnija ustavna i zakonska rešenja. To je preduslov za kreiranje uspešnih lokalnih samouprava.

Član Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Zdenko Kolar




Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.
Saopštenja | Subota, 17. 02. 2024. | Komentara: 0

Srbija da oda počast žrtvi Alekseja Navaljnog

Stradanje lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog u Putinovom gulag  samo je još jedna slika zločinačkog i staljinističkog karaktera vlasti u Kremlju.
Odbori LSV | Petak, 16. 02. 2024. | Komentara: 0

Preskup vatromet u Novom Sadu još jedan primer bahatosti i bezobrazluka gradske vlasti

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI poručuje novosadskoj gradskoj vlasti da je licemerna i da ne vodi računa o interesima građana Novog Sada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook