Vojvođanska višejezičnost je bogatstvo

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Četvrtak, 21. 02. 2019. | Komentara: 0

Vojvođanska višejezičnost je bogatstvo

Novi Sad, 21. februar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine već se 29 godina snažno zalaže za poštovanje široke lepeze osnovnih prava građana. Bez jasne politike u ovoj oblasti, nemoguće je kreirati kvalitetan društveni ambijent.

Vojvodina je evropska regija u kojoj postoji duga tradicija suživota i multikulturalnosti.

LSV

Pravo na upotrebu maternjeg jezika jedan je od temelja sistema zaštite prava građana.

U institucijama pokrajinske autonomije u službenoj upotrebi su srpski, mađarski, slovački, rumunski, rusinski i hrvatski jezik. To Skupštinu Vojvodine pozicionira na drugo mesto po broju jezika u službenoj upotrebi na našem kontinentu, odmah iza parlamenta Evropske unije.

Nažalost, brojne su prepreke u ostvarivanju pune ravnopravnosti svih jezika u našoj pokrajini i državi. Puno je onih koji ne razumeju šta znači poštovanje manjinskih prava. Još je više onih koji bi da propisana prava postoje samo na papiru, a da njihovo ostvarivanje u praksi nije previše bitno.

Zato i postoje brojni problemi u oblasti obrazovanja i informisanja.

Sve je manje škola u kojima se nastava sprovodi na nekom od jezika nacionalnih zajednica, a poslednjih godina ugašen je veliki broj medija koji su informisali na više službenih jezika.

Jačanje desno ekstremističkih grupa pali signal upozorenja, jer je jasno da njihove poruke o dominaciji samo jednog naroda ozbiljno ugrožavaju suživot u Vojvodini.

LSV će nastaviti da snažno promoviše ideju poštovanja širokog korpusa prava nacionalnih zajednica, jer je to ispravan put koji vodi ka poboljšanju stanja u našem društvu.

Član Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Jan GagesIz medija | Nedelja, 18. 08. 2019. | Komentara: 0

Strah od uterivanja opozicije u jednoumlje

Od početnih polemika pre skoro deset meseci o tome ko (ne)treba da govori na protestima protiv vlasti, u opoziciji se u poslednje vreme raspravlja i o tome ko nije poželjan da prisustvuje javnim okupljanjima i šeta u protestnoj koloni, piše Politika.
Iz medija | Subota, 17. 08. 2019. | Komentara: 0

Dijalog političkih aktera važan i mora se održati u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Dijalog koji se vodi između predstavnika vlasti i opozicije je, između ostalog, jako dobar i zbog iznalaženja rešenja za problem u vezi sa izbornim uslovima u Srbiji, rekao je na početku gostovanja u emisiji "Politbiro" portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton. Prema njegovim rečima, dijalog je veoma bitan, jer gde njega nema tu ima prostora za nasilje.
Saopštenja | Petak, 16. 08. 2019. | Komentara: 0

LSV će učestvovati na predstojećem sastanku vlasti i opozicije

Liga socijaldemokrata Vojvodine učestvovaće na predstojećem sastanku predstavnika vlasti, opozicije i eksperata posvećenom medijima. Kao što smo i ranije isticali, ova vrsta razgovora je dragocena, ali je bitno da se on održava u institucijama sistema.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook