Vojvođanska višejezičnost je bogatstvo

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Četvrtak, 21. 02. 2019. | Komentara: 0

Vojvođanska višejezičnost je bogatstvo

Novi Sad, 21. februar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine već se 29 godina snažno zalaže za poštovanje široke lepeze osnovnih prava građana. Bez jasne politike u ovoj oblasti, nemoguće je kreirati kvalitetan društveni ambijent.

Vojvodina je evropska regija u kojoj postoji duga tradicija suživota i multikulturalnosti.

LSV

Pravo na upotrebu maternjeg jezika jedan je od temelja sistema zaštite prava građana.

U institucijama pokrajinske autonomije u službenoj upotrebi su srpski, mađarski, slovački, rumunski, rusinski i hrvatski jezik. To Skupštinu Vojvodine pozicionira na drugo mesto po broju jezika u službenoj upotrebi na našem kontinentu, odmah iza parlamenta Evropske unije.

Nažalost, brojne su prepreke u ostvarivanju pune ravnopravnosti svih jezika u našoj pokrajini i državi. Puno je onih koji ne razumeju šta znači poštovanje manjinskih prava. Još je više onih koji bi da propisana prava postoje samo na papiru, a da njihovo ostvarivanje u praksi nije previše bitno.

Zato i postoje brojni problemi u oblasti obrazovanja i informisanja.

Sve je manje škola u kojima se nastava sprovodi na nekom od jezika nacionalnih zajednica, a poslednjih godina ugašen je veliki broj medija koji su informisali na više službenih jezika.

Jačanje desno ekstremističkih grupa pali signal upozorenja, jer je jasno da njihove poruke o dominaciji samo jednog naroda ozbiljno ugrožavaju suživot u Vojvodini.

LSV će nastaviti da snažno promoviše ideju poštovanja širokog korpusa prava nacionalnih zajednica, jer je to ispravan put koji vodi ka poboljšanju stanja u našem društvu.

Član Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Jan GagesDogađaji | Četvrtak, 21. 03. 2019. | Komentara: 0

Papuga: Pusta sela slika propadanja Vojvodine, a zakon o njenom finansiranju i dalje svi odbijaju

Autonomna pokrajina je od 2008. godine bez rešenog finansiranja, a jubilarnu desetu od kada je istekao rok iz Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava Republike Srbije, po kojem je Zakon o finansiranju nadležnosti APV trebalo da bude usvojen do 31. decembra 2008. godine, podsetila je poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga na današnjoj objedinjenoj raspravi u Narodnoj skupštini Republike Srbije.
Saopštenja | Četvrtak, 21. 03. 2019. | Komentara: 0

LSV: DS i SzS da konačno otvoreno kažu šta misle o Vojvodini

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Demokratsku stranku i Savez za (veliku) Srbiju da konačno i bez okolišenja kažu kako vide rešenje problema ubrzanog propadanja Vojvodine, kršenje Ustava Srbije kroz poništavanje ionako fasadne autonomije naše pokrajine, te da prestanu da kriju taj stav kao zmija noge, izgovarajući se bojkotom rada parlamenta.
Događaji | Četvrtak, 21. 03. 2019. | Komentara: 0

Ne tražimo da nam se nešto daje, nego da se manje uzima

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić ukazala je na višegodišnje propadanje AP Vojvodine zbog nepostojanja zakona kojim će biti definisano finansiranje njenih nadležnosti.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook