Vojvođanska višejezičnost je bogatstvo

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Četvrtak, 21. 02. 2019. | Komentara: 0

Vojvođanska višejezičnost je bogatstvo

Novi Sad, 21. februar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine već se 29 godina snažno zalaže za poštovanje široke lepeze osnovnih prava građana. Bez jasne politike u ovoj oblasti, nemoguće je kreirati kvalitetan društveni ambijent.

Vojvodina je evropska regija u kojoj postoji duga tradicija suživota i multikulturalnosti.

LSV

Pravo na upotrebu maternjeg jezika jedan je od temelja sistema zaštite prava građana.

U institucijama pokrajinske autonomije u službenoj upotrebi su srpski, mađarski, slovački, rumunski, rusinski i hrvatski jezik. To Skupštinu Vojvodine pozicionira na drugo mesto po broju jezika u službenoj upotrebi na našem kontinentu, odmah iza parlamenta Evropske unije.

Nažalost, brojne su prepreke u ostvarivanju pune ravnopravnosti svih jezika u našoj pokrajini i državi. Puno je onih koji ne razumeju šta znači poštovanje manjinskih prava. Još je više onih koji bi da propisana prava postoje samo na papiru, a da njihovo ostvarivanje u praksi nije previše bitno.

Zato i postoje brojni problemi u oblasti obrazovanja i informisanja.

Sve je manje škola u kojima se nastava sprovodi na nekom od jezika nacionalnih zajednica, a poslednjih godina ugašen je veliki broj medija koji su informisali na više službenih jezika.

Jačanje desno ekstremističkih grupa pali signal upozorenja, jer je jasno da njihove poruke o dominaciji samo jednog naroda ozbiljno ugrožavaju suživot u Vojvodini.

LSV će nastaviti da snažno promoviše ideju poštovanja širokog korpusa prava nacionalnih zajednica, jer je to ispravan put koji vodi ka poboljšanju stanja u našem društvu.

Član Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Jan GagesDogađaji | Sreda, 22. 05. 2019. | Komentara: 0

Za Vojvođanski front - osim Vojvodine - nema rezervnog plana!

Na tribini “Vojvođanskog fronta“ u organizaciji Lige socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanske partije u Žablju, govorili su pred okupljenim građanima predstavnici ove dve stranke.
Saopštenja | Utorak, 21. 05. 2019. | Komentara: 0

Osuda Rističevićevog napada na sudije Majića i Hadžiomerovića

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje tvrdnje narodnog poslanika Marijana Rističevića da su sudije Miodrag Majić i Omer Hadžiomerović oslobodili Gnjilansku grupu. Rističević je sudije optužio da su presudu doneli „vrlo verovatno za novac“.
Odbori LSV | Utorak, 21. 05. 2019. | Komentara: 0

Da li su Pupin ili Superhik krivi za povećanje poreza Novobečejcima i do 300%

Većina Novobečejaca je bila neprijatno iznenađena kada su im u proteklih nekoliko dana stigla poreska rešenja uvećana nekima za 50%, nekima za 100%, a bilo je i onih kojima su poreska rešenja na imovinu bila povećana 300%. Liga socijaldemokrata Vojvodine je na molbu mnogobrojnih nezadovoljnih građana pokušala da dođe do odgovora zašto su se desile tako velike promene i udari na njihov budžet.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook