Vojvođanska višejezičnost je bogatstvo

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 21. 02. 2019. | Komentara: 0

Vojvođanska višejezičnost je bogatstvo

Novi Sad, 21. februar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine već se 29 godina snažno zalaže za poštovanje široke lepeze osnovnih prava građana. Bez jasne politike u ovoj oblasti, nemoguće je kreirati kvalitetan društveni ambijent.

Vojvodina je evropska regija u kojoj postoji duga tradicija suživota i multikulturalnosti.

LSV

Pravo na upotrebu maternjeg jezika jedan je od temelja sistema zaštite prava građana.

U institucijama pokrajinske autonomije u službenoj upotrebi su srpski, mađarski, slovački, rumunski, rusinski i hrvatski jezik. To Skupštinu Vojvodine pozicionira na drugo mesto po broju jezika u službenoj upotrebi na našem kontinentu, odmah iza parlamenta Evropske unije.

Nažalost, brojne su prepreke u ostvarivanju pune ravnopravnosti svih jezika u našoj pokrajini i državi. Puno je onih koji ne razumeju šta znači poštovanje manjinskih prava. Još je više onih koji bi da propisana prava postoje samo na papiru, a da njihovo ostvarivanje u praksi nije previše bitno.

Zato i postoje brojni problemi u oblasti obrazovanja i informisanja.

Sve je manje škola u kojima se nastava sprovodi na nekom od jezika nacionalnih zajednica, a poslednjih godina ugašen je veliki broj medija koji su informisali na više službenih jezika.

Jačanje desno ekstremističkih grupa pali signal upozorenja, jer je jasno da njihove poruke o dominaciji samo jednog naroda ozbiljno ugrožavaju suživot u Vojvodini.

LSV će nastaviti da snažno promoviše ideju poštovanja širokog korpusa prava nacionalnih zajednica, jer je to ispravan put koji vodi ka poboljšanju stanja u našem društvu.

Član Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Jan Gages



Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.
Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook