Vojvođanske banke su bile kičma vojvođanske privrede

 
 
Izbori u LSV
Odbori LSV | Sreda, 11. 04. 2012. | Komentara: 1

Vojvođanske banke su bile kičma vojvođanske privrede

MOKRIN - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ukazao je sinoć na tribini u Mokrinu da Ujedinjeni regioni Srbije nemaju šta da ujedinjuju, jer u Srbiji ni ne postoje regioni, osim Vojvodine koja se jedino može smatrati regionom.Čanak je rekao da je cilj URS-ove regionalizacije da sa malo mrvica na trpezi na kojoj se nalaze šunke prvi uslov da neka zemlja bude regionalizovana da u njoj postoje regioni.

“Dinkić URSao sve čega se latio”


- Sećate li se da je Vojvodina imala svoje banke i da su one bile kičma vojvođanske privrede. Najzaslužniji za to što Vojvodina više nema svojih banaka je (lider URS-a) Dinkić magistar Mlađan, koji je URSao svega čega se latio”, rekao je Čanak. On je podsetio da je lider URS-a najzaslužniji je za uvođenje PDV-a u Srbiji, a danas govori da je oduvek bio protiv tog poreskog nameta.

Izvađeno 200 miliona evra nafte

Lider LSV je ponovio da je Liga podržala Vladu Mirka Cvetkovića zbog  završetka saradnje sa Haškim tribunalom dobijanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i donošenje zakona koji su u skladu sa tekovinama EU.
- U sledećoj Vladi, ako je budemo formirali, prva stvar će biti pitanje nadležnosti Vojvodine, pitanje para i pitanje opštine Kikinda i onoga što se iz nje iznosi zato što je ona najsramniji primer eksploatacije Vojvodine - rekao je Čanak.
On je ocenio da je toj opštini na osnovu ekploatacije nafte sa njenog područja izvađeno oko 200 miliona evra i dodao da je građanima Kikinde, nakon svega što su im isisasli, preostalo jedino još da po ulici uzimaju krv, što je nedopustivo i mora se braniti.

Vojvodina izgubila jedan grad


Čanak je upozorio na činjenicu da je poslednji popis stanovništva pokazao da je broj građana Vojvodine za poslednjih deset godina smanjen za 103.000, što znači da je Pokrajina izgubila grad veličine Zrenjanina.
- Mi praktično izumiremo. Na selima je danas teško videti neko dete na ulici i mene to istinski boli jer smo došli u situaciju da nestajemo, ali sam siguran da je to samo pitanje toga što se nedovoljno branimo - rekao je Čanak.

Srbija bi sa Nikolićem
postala ruska gubernija


Čanak je rekao da su građani Srbije danas u poziciji da im Tomislav Nikolić priča kako će biti bolje i ocenio da je to isto kao kada želiš da spremiš nered u kući tako što ćeš je prethodno zapaliti.
- Srbija bi sa Tomislavom Nikolićem na čelu prestala da postoji i postala bi ruska provincija. Uostalom to nam je Nikolić obećavao u vreme dok je kratko bio predsednik Skupštine Srbije i to nikako ne smemo da zaboravimo - rekao je lider LSV-a.

Petoro uradilo više od 150


Funkcionerka LSV i kandidatkinja za gradonačelnicu Novog Sada Aleksandra Jerkov rekla je da je Liga sa po pet poslanika u Skupštini Srbije i Skupštini AP Vojvodine uradila više nego svih 150 poslanika drugih stranaka iz Vojvodine u oba parlamenta.
Dodala je da nijedan poslanik iz Vojvodine nema hrabrosti da podrži LSV ni kada govori o potrebi da se formira vojvođanska policija, kada je budžet Beograda za 27 odsto veći od budžeta Vojvodine, što u Vojvodini samo deset odsto mesta ima kanalizaciju i što Beograd ima deset magnetnih rezonanci, a Vojvodina samo dve.
- To može da promeni samo neko ko o tome govori u Skupštini, a LSV 22 godine govori i zalaže se za te stvari i nikada od njih neće odustati. O tome govori i činjenica da smo se nakon 12 godina zalaganja izborili da Vojvodina i lokalne samouprave ponovo dobiju svoju imovinu. Zamislite samo koliko bi uspeli da imamo 15 ili 25 poslanika - zapitala se Jerkov.

Pare i za Mokrin

Predsednik Opštinskog odbora LSV u Kikindi Miloš Šibul rekao je da se Kikinda, umesto da bude Kuvajt u Banatu, danas nalazi tu gde jeste jer je Naftagas 2008. prodat za 400 miliona evra, što je četiri puta manje od njegove realne tržišne vrednosti.
- Posledice toga su da je rudna renta do nedavno u Srbiji bila tri odsto, dok je u Rusiji 22 odsto. Na svu sreću, nedavno je rudna renta vrlo skromno povećana na sedam odsto, ali će se primenjivati tek pošto Gaspromnjeft završi investiranje u Rafineriju Pančevu - rekao je Šibul.
- Po novoj stopi rudne rente Kikinda bi trebala da dobije 6,5 miliona evra godišnje. S obzirom na to da se u Mokrinu iscrpi desetina te nafte, bilo bi pošteno da Mokrin godišnje dobije 650.000 evra i od toga uradi mnogo toga - rekao je Šibul.

(BILSV, 11.04.2012.)Omladina LSV | Subota, 20. 07. 2019. | Komentara: 0

Begović: Termin fašizam se zloupotrebljava i tendenciozno se zamagljuje relativizacijom

Sve više su prisutni nacionalistički diskurs i fašistički ispadi. Termin fašizam se zloupotrebljava i tendenciozno se zamagljuje relativizacijom. Upravo smo reagovali da ne bismo dolazili u ovakve situacije - izjavila je Bojana Begović, predsednica Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ona je za Radio Slobodna Evropa komentarisala kako je slučaj iz Niša kada 21. juna na ulici nožem izboden dvadesetčetvorogodišnji student Elektronskog fakulteta, jer je nosio majicu sa antifašističkim obeležjem, bila kap koja je prelila čašu.
Saopštenja | Petak, 19. 07. 2019. | Komentara: 0

Papuga: Zašto država ne plaća kamate za kašnjenje isplata poljoprivrednicima, a poljoprivrednici plaćaju zbog greške države i o izmenama lošeg Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

Zašto je 13 meseci bilo potrebno Upravi za agrarna plaćanja da obradi zahteve poljoprivrednika kojima se refundiraju troškovi prilikom kupovine poljoprivredne mehanizacije, sa državnog konkursa, i još sedam meseci da pošalju rešenja o isplati novca? - pitala je na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, premijerku Anu Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga. Ona je naglasila, da ceo taj postupak traje 20 meseci i u tom periodu poljoprivrednici moraju da izmiruju obaveze, među kojima su i kamate na tu kupovinu, iako je za nabavku novac država obezbedila.
Saopštenja | Četvrtak, 18. 07. 2019. | Komentara: 0

LSV u Beloj Crkvi pristupila odbornica i celo članstvo Slobodne inicijative

Odbornica belocrkvanske Slobodne inicijative Dijana Ninić Milenković i kompletno članstvo ove organizacije juče je potpisalo pristupnicu Lige socijaldemokrata Vojvodine, saopštila je pokrajinska poslanica Sandra Ristić dodajući da je time odbornička grupa LSV u lokalnom parlamentu dobila još jednu odbornicu.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook