Vojvođanski front - drugačiji pogled na ono kako Srbija treba da izgleda

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 28. 11. 2019. | Komentara: 0

Vojvođanski front - drugačiji pogled na ono kako Srbija treba da izgleda

NOVI SAD - Vojvođanski front je politička platforma koja treba da dâ politički odgovor na trenutnu situaciju i da dâ jedan drugačiji pogled na ono kako Srbija treba da izgleda u odnosu na aktuelna viđenja, izjavio je generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.

LSV

- Mi se zalažemo za evropske integracije bezrezervno, smatramo da Srbija mora da bude regionalizovana i decentralizovana, zalažemo se za to da Srbija bude građanska, sekularna država u kojoj se u potpunosti poštuju sva ljudska, manjinska i građanska prava, a da Vojvodina ima izvršnu, zakonodavnu, sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu garantovane Ustavom i da sve regije ili regioni koji budu nastali na teritoriji Srbije, a to je moguće po Ustavu Republike Srbije, imaju isti nivo nadležnosti kao što bi imala Vojvodina – rekao je Kostreš obrazlažući, ukratko, Memorandum o budućnosti Vojvodine koji su LSV, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Vojvođanska partija usvojili pre par dana.

Srbiju na evropskom putu koči ona sama

On je gostujući u emisiji „Pravi ugao“ Radio-televizije Vojvodine rekao da to nije novo kada su u pitanju stavovi LSV, DSHV i VP, ali da je bilo neophodno da se podcrta to i da se jasno kaže da je to put kojim želimo da idemo, te da će Vojvođanski front biti platforma koja će ponuditi određena rešenja i koja neće biti usko vezana samo za teritoriju APV. Kako kaže, ove ideje imaju svoje pobornike i u Beogradu i u centralnom delu Srbije, tako da članice Vojvođanskog fronta smatraju da sa određenim političkim organizacijama mogu napraviti, možda, evropski blok, blok koji će se nedvosmisleno zalagati za ove i vrlo slične ideje.

Na pitanje na koji način je LSV „preuzela“ DSHV od demokrata, s kojima je ova stranka bila u koaliciji, odnosno šta su im ponudili, Kostreš je odgovorio da DS više nije ono što je nekada bila, a LSV je građanska, autonomaška, proevropska stranka koja je uvek imala dobru saradnju sa DSHV iako nije uvek bila u koaliciji. Kako je rekao, primer za to je i saradnja sa LDP-om sa kojom od 2008. LSV nije u koaliciji, a ima korektne odnose.

On ne isključuje neku buduću saradnju sa ovom strankom, kao ni sa bilo kojom drugom političkom organizacijom, nevladinom organizacijom ili pojedincima koji su spremni da podrže vrednosti za koje se LSV i VF zalažu.

Memorandum Vojvođanskog fronta kao jednu od ključnih stvari ističe da članstvo Srbije u NATO nema alternativu. Kostreš ističe da Srbiju na putu evrointegracija koči ona sama vodeći politiku na četiri stuba spoljne politike i svi oni koji žele da budu dobri i sa Rusima, i sa Evropljanima i sa Kinezima.

Izaći na crtu i pokušati pobediti

- U Srbiji u ovom momentu nema uslova za demokratske i fer izbore onako kako se to gleda po evropskim standardima. A kada je bilo u Srbiji fer i demokratskih izbora? Ako hoćete da srušite Vučićev režim nećete ga srušiti tako što ćete sedeti sa strane i vikati „ua, ovo ništa ne valja“, nego ćete mu izaći na crtu i pokušati da ga pobedite. U jednom momentu ćemo ga i pobediti – kaže Kostreš.

Kako je rekao, pre 5. oktobra su uslovi bili dramatično lošiji nego što su danas, „pa smo izašli na izbore i pobedili“.

- Dakle, ako želimo da menjamo naše društvo, ako želimo da menjamo našu državu, ako želimo da Srbija bude drugačija od one kako danas izgleda, onda sasvim sigurno moramo izaći. Bojkot u ovom momentu ide u korist ruskim interesima na Balkanu – ističe Kostreš.

- Ako Vučić i njegovi saveznici imaju oko 40% biračkog tela, onda imamo blizu 50% izlaznost svakako. I mi moramo kroz institucije da se borimo. Ako se ne budemo borili kroz institucije preostaje nam ulica. Ja znam kako se preuzima vlast na ulici, jer sam, nažalost, u tome učestvovao prošli put, ali ne mislim da je to dobro za Srbiju i ne želim to Srbiji. Ne želim još jednom da bude spaljena Skupština i ne želim da se dešavaju takve stvari. Mislim da imam puno pravo da o tome govorim zato što sam u tome učestvovao – dodao je on.

(SzILSV, 28.11.2019)




Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.
Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

U čije ime i za čiji račun je organizovana bakljada povodom godišnjice bombardovanja?

Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koje se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao. 
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook