Vojvođanski paori izvukli BDP, a umanjene im subvencije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 12. 2014. | Komentara: 0

Vojvođanski paori izvukli BDP, a umanjene im subvencije

Novi Sad, 22. decembar - Liga socijaldemokrata Vojvodine još jednom poziva Vladu Republike Srbije da prihvati amandmane na Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2015. godinu i ispravi niz nelogičnosti i nepravdi.

canak

Poljoprivreda je ove godine ostvarila rast od 1,5% što je uticalo na smanjenje ukupnog pada bruto društvenog prozvoda. Opet su vojvođanski paori izvukli BDP, a ukupna masa subvencija za poljoprivredu je umanjena za 10%?! Prema onome što se vidi iz Predloga budžeta, očekuje se da sledeće godine pad BDP bude 0,5% i umesto da se podrži poljopivreda koja beleži rast - njoj se umanjuju subvencije.

Sa druge strane, činjenica je i da u zemlji u kojoj se umanjuju plate i penzije, u kojoj se štedi na prosvetarima i poljoprivrednicima i u kojoj je početkom godine podignut i PDV na hranu i lekove, crkva i dalje ne plaća porez, rudna renta je i dalje najniža u Evropi i plaćamo posrednike u kupovini gasa. Ako građani moraju da osete uštede, nema razloga da uštede ne krenu i sa ove strane.

Iz predloženog budžeta se vidi i da je 32 milijardi dinara određeno za plaćanja po garancijama za kredite koje su uzela državna javna preduzeća (Srbijagas, Galenika) što čini oko 250 miliona evra. Treba imati u vidu da, kada se iz pokrajinskog budžeta izuzmu transferna sredstva, Vojvodini ostaje 27,5 milijardi dinara. To znači da Vojvodina, u najboljem slučaju, raspolaže sa onoliko koliko vrede dugovi gubitaških javnih preduzeća.

Sve u svemu, prihodi budžeta Republike Srbije su 924 milijarde dinara, a sredstva kojima raspolaže AP Vojvodina koja čini trećinu teritorije i stanovništva su 30 puta manja. Rečju, Vojvodina, po ovom budžetu, vredi koliko gubitaška preduzeća koštaju državu u samo jednoj godini, a vojvođanski paori podižu BDP i zbog toga ih kažnjavaju umanjenjem subvencija.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak

 




Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook