Vojvodina da dobije ono što se u njoj stvara

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 22. 11. 2012. | Komentara: 0

Vojvodina da dobije ono što se u njoj stvara

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine će podržati Predlog dopune zakona o budžetskom sistemu, koji je Narodnoj skupštini Republike Srbije prosledila Skupština AP Vojvodine i koji je razmatran na današnjoj sednici, naveo je tokom rasprave poslanik LSV Đorđe Stojšić.

LSV

On je u skupštini istakao da je ovo velika šansa za vladajuću većinu da demantuje ono što Liga priča već 20 godina i da Vojvodina treba da dobije ono što i sama stvara.
– Mislim da bi to bio mali korak za aktuelni režim, a veliki korak za razvoj parlamentarne demokratije u Srbiji. Mislim da je predlog koji je iznela Skupština AP Vojvodine više nego dobar – naveo je Stojšić.

Političko pitanje

Poslanik LSV je istakao da se u skupštini danas zapravo raspravljalo o političkom pitanju, i da je dobro što je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor dobio šansu da obrazloži predlog pokrajijnskog parlamenta, pošto je do sada bila praksa da je „svaki platan na bulevaru u Beogradu imao veću medijsku pažnju od Skupštine AP Vojvodine“.
– Pitanje Vojvodine je političko pitanje zato što bi trebalo da se u jednom trenutku opredelimo da li želimo da živimo u državi koja je uređena, na način da se problemi rešavaju na lokalnom i pokrajinskom nivou, a određene stvari i na centralnom nivou. Ili, sa druge strane, želimo uređenje države koje je srednjevekovno, gde ćemo imati centralnu vlast koja raspolaže silom, koja ubire porez i koja odlučuje o životu i smrti i apsolutno ne uvažava ničije interese – rekao je Stojšić dodajući da je to pitanje mnogo ozbiljnije od toga da li Vojvodina danas ima ili nema sedam posto. Dodao je da je za 740 miliona evra, za koliko je vojvođanska kasa do sada zakinuta, moglo otvoriti 148.000 radnih mesta, ukoliko se za prosek po jednom radnom mestu uzme 5.000 evra, koliko se računa kada se pojave strani investitori.

Rasprava o autonomiji

Stojšić  je ukazao i da se današnja rasprava u pralamentu na temu predloga zakona, ponovo pretvorila u raspravu o tome treba li Vojvodina uopšte da ima autonomiju ili ne treba, što je, kako je naveo, kuriozitet u političkom životu Srbije.
– Apsolutno je bizarno da danas raspravljamo o tome da li Vojvodina uopšte treba da ima svoje institucije i da aktuelni režim ima manje sluha za to da Vojvodina ima određene ekonomske, socijalne i demografske specifičnosti, u odnosu na Austrougarsku monarhiju 1848. godine – naveo je on.
Stojšić je rekao i da je poražavajuće da se 2012. godine raspravlja o tome da li Vojvodina uopšte treba da ima svoju skupštinu i da li odluke te skupštine treba da se uvažavaju ili ne.  
– Uvek se, kada dođe do pitanja autonomije Vojvodine, vratimo na to da predstavnici pokrajinskih organa moraju da, maltene, prose ovde po Beogradu, da mole ministre, da se potpuno proizvoljno tumači Ustav Republike Srbije koji, ponovo ću podsetiti, u Vojvodini nije dobio većinu – istakao je on. Stojšić je rekao da su u tom slučaju pošteniji poslanici DSS i nekih drugih stranaka koji javno kažu da Vojvodina ne treba da ima autonomiju.
– Možda smatraju da tamo ne postoji institucionalni kapacitet da se odlučuje o nekim problemima, da je mnogo bolje da se to radi iz Beograda, Moskve ili ne znam odakle – rekao je Stojšić dodajući da postoje i oni poslanici koji otvoreno tvrde da vojvođanska autonomija nije ugrožena, a kada se dođe do toga da se ne poštuje ono što vrlo jasno piše u Ustavu, onda „glasno ćute“.

(BILSV, 22. 11. 2012.)



Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook