Vojvodina je preživela i veće izazove, preživeće i ovaj

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Nedelja, 25. 11. 2018. | Komentara: 0

Vojvodina je preživela i veće izazove, preživeće i ovaj

Novi Sad, 25. novembar 2018 - Sto godina od kraja Prvog svetskog rata. Srbija, kao zemlja saveznica, bila je pobednik u tom ratu. Unitarno uređenje Srbije do 1918. godine odredilo je sudbinu Vojvodine. Agresivnoj unitarističkoj politici Beograda već tada su se suprotstavili Vojvođani koji su se snažno zalagali za očuvanje identiteta pokrajine.

LSV

Vojvodina u sastav nove države ulazi kao jedan od njenih najbogatijih krajeva. Odmah posle Slovenije. U novoj državnoj zajednici Vojvodina je naglo siromašila. Vojvođani su plaćali 939 dinara poreza, a stanovnici Srbije 180 dinara. Sa druge strane, državne investicije su znatno više usmeravane ka Srbiji, nego prema Vojvodini. Petnaest pute se više investiralo u Srbiju!

Današnje vlasti potpuno zanemaruju važnost pobede nad fašizmom i period autonomije Vojvodine. 

Te godine predstavljaju period snažnog institucionalnog i ekonomskog razvoja Vojvodine, a vlasti ga zaboravljaju.

Čitava priča o prisajedinjenju služi da se ne pita gde su pare.

Danas nema Zakona o finansiranju Vojvodine, u Banatu nema pijaće vode, putevi su u rupama, vozovi „jure“ 25 kilometara na sat, privredni giganti su uništeni, a gradovi i sela zapušteniji nego ikada. Vojvodinu godišnje napusti 20.000 ljudi. Za godinu dana nestane cela Senta.

Mi nemamo problem sa 1918. već sa 2018. Centralizacija guši i siromaši Vojvodinu!
Snažno i dosledno ćemo se boriti za ideju autonomije Vojvodine. Najoštrije ćemo se suprotstaviti svima koji bi da je ukinu i ponize.

Vojvodina je preživela i veće izazove, preživeće i ovaj.

Predsednik 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak

Predsednik
Vojvođanske partije
Aleksandar OdžićSaopštenja | Petak, 22. 02. 2019. | Komentara: 0

Narodni poslanici LSV podneli Rezoluciju o Vojvodini i Zakon o finansiranju APV

Narodni poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine predali su u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije o Vojvodini i Predlog zakona o finansiranju AP Vojvodine u kojima se između ostalog zahteva promena Ustava.
Saopštenja | Četvrtak, 21. 02. 2019. | Komentara: 0

Pravo na roditeljstvo za sve koji to žele

Borba za istinsku ravnopravnost svih građanki i građana ovog društva osim što počiva na obavezi poštovanja zakona, trebalo bi da počiva i na poštovanju jednakih prava svakog pojedinca i pojedinke.
Odbori LSV | Četvrtak, 21. 02. 2019. | Komentara: 0

Traži se najbolje rešenje za Spens

Predsednica odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Novog Sada mr Maja Sedlarević izjavila je da konkretan plan za JP SPC „Vojvodina“ (Spens) ne postoji, ali da se traži najbolje rešenje.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook