Vojvodina mora da bude bitna

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Utorak, 19. 06. 2012. | Komentara: 0

Vojvodina mora da bude bitna

VAHAU – Tomislav Nikolić, čija je politika godinama bila nacionalistička i usmerena protiv EU, izabran je za novog predsednika Srbije. Još lome koplja ko će formirati novu vladu i da li će ona uopšte biti proevropska, a još jedan problem je i bujanje fašizma u Srbiji, ukazao je predsednik LSV Nenad Čanak obraćajući se evropskim i zvaničnicima iz regiona koji su učestvovali na evropskom forumu  održanom od 15. do 17. juna u Austriji.

Nenad Čanak

Čanak je istakao da je Vojvodina članica Skupštine evropskih regiona, i da kao takva, bez obzira što Srbija nije članica EU, mora da bude bitna. On je napomenuo i da, ako u Srbiji dolazi do ponovnog buđenja nacionalizma i nesigurnosti, to lako može da se prelije i u druge regione.

- Svi smo mi, kao regioni, na neki način povezani – poručio je lider LSV, zvaničnicima EU koji su takođe prepoznali taj problem.

Čanak je istakao kao pozitivan događaj izbor Vuka Jeremića za predsednika Generalne skupštine UN. Predsednik LSV je na forumu učestovao na poziv ambasade Austrije i bio je jedini predstavnik iz Vojvodine što pokazuje da EU prati stanje kod nas i ceni izborni uspeh i proevropsku ideju LSV.

Tokom trajanja Foruma, Nenad Čanak je razgovarao sa pomoćnicom ministra spoljnih poslova Srbije Slađanom Pricom, izvršnim direktorom Kosovskog Instituta za politička istraživanja i razvoj Ilir Dedom, i sa Andrejom Pogonaruom - savetnikom ministra ekonomije Rumunije. Inače, učesnici foruma bili su ministar inostranih poslova Slovačke dr Miroslav Lajčak, potpredsednik evropskog  parlamenta mr Otmar Karas, guverner donje Austrije dr Ervin Prol, guverner Podunavske Regije i predsednik UO Instituta Evropskih Regiona prof. dr Franc Šausberger, ministarka za rad, socijalna i EU pitanja regiona Donje Austrije mr Barbara Švarc, predsednik Kongresa Lokalnih i Regionalnih vlasti Saveta Evrope Kit Vitmor, EU Komesar za Regionalnu politiku Johanes Han, potpredsednik vlade i Ministar spoljnih poslova Republike Austrije Mihael Špindeleger, Bavarska ministarka za savezne i evropske poslove Emilia Miler, predsednici privrednih komora zemalja EU i brojni drugi iz zemalja EU i zemalja u regionu.

(BILSV, 19.06.2012.) 
Saopštenja | Sreda, 25. 11. 2020. | Komentara: 0

LSV: Evropska unija nema alternativu

Ideja da se bojkotuje Evropska unija, koju je juče na svom Tviter nalogu izneo Sergej Trifunović, ne samo da je besmislena, nego i pogrešna i veoma opasna, naročito ako taj poziv dolazi od onih koji predstavljaju građanske aktiviste, te se zalažu za građanske ideje i demokratizaciju Srbije.
Saopštenja | Utorak, 24. 11. 2020. | Komentara: 0

LSV osuđuje divljanje fašista u Novom Sadu

Liga socijaldemokrata Vojvodine najstrože osuđuje noćašnji fašistički incident prilikom kojeg su nepoznati počinioci ispisali grafite fašističke i nacionalističke sadržine na zgradi u Novom Sadu u kojoj živi poznati novosadski novinar Dinko Gruhonjić.

Saopštenja | Subota, 21. 11. 2020. | Komentara: 0

Patrijarha Irineja ispratiti uz puno poštovanje mera Kriznog štaba

Liga socijaldemokrata Vojvodine razume tugu vernika Srpske pravoslavne crkve zbog smrti patrijarha Irineja.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook