Vojvodina mora da se brani od centralizma

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Subota, 25. 05. 2019. | Komentara: 0

Vojvodina mora da se brani od centralizma

Bečej, 25. maj 2019 - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je sinoć da je sudbina Vojvodine takva da sve što se događalo u proteklih 100 godina vodi ka tome da je ona bila eksploatisana. 

LSV

- Dolazimo do pitanja da li se može nešto sačuvati za buduće generacije ako se ne budemo branili. Branimo se od centralizma. Dokaz za to je da se najrazvijenije opštine u Srbiji nalaze upravo tamo gde se donose odluke – u Beogradu. Od 15 najrazvijenijih opština u Srbiji, svih 15 se nalaze upravo u Beogradu – rekao je Čanak na tribini Vojvođanskog fronta „Vreme je za Vojvodinu“ u Bečeju, a koju su organizovale LSV i Vojvođanska partija.

On je potvrdio da će prisustvovati sednici Narodne skupštine o Kosovu, koja je zakazana za ponedeljak, 27. maj. 

- Ovo je sedma ili osma sednica na temu Kosova kojoj sam prisustvovao i nijedna nije donela konkretni rezultat. Primer za to je da je prošlo 12 godina od donošenja Ustava Republike Srbije, a Skupština nije donela Zakon o sprovođenju izbora na Kosovu. Razlog za to je očigledan – izbori nikada nisu ni planirani – naveo je lider LSV.

- Za ovih 30 godina ni LSV, ni VP, nisu odustale od svoje ideje. U međuvremenu smo bili svedoci odnosa različitih vlasti prema Vojvodini. Vojvodini niko neće vratiti sve ono što joj pripada i što joj je nasilno oduzeto ako to ne uradimo mi sami, Vojvođanke i Vojvođani. Ne možemo očekivati da će joj oni koji su joj oduzeli sve vratiti nešto - istakao je predsednik VP Aleksandar Odžić. 

On je potvrdio da su u Vojvođanski front pozvani svi koji se zalažu za Vojvodinu, pre svega njenu autonomiju, ali i odlazak mladih. 

Predsednica opštinskog odbora Bečej i članica predsedništva Vojvođanske partije Vera Guljaš je istakla da LSV i VP spaja borba za povratak autonomije zbog toga što smo u prošlosti dokazali da znamo kako da je koristimo. 

Na tribini je govorio i predsednik opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej Ferenc Toth. 

Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata VojvodineIz medija | Nedelja, 23. 06. 2019. | Komentara: 0

Srbija je u metastazi centralističkog odlučivanja iz Beograda

Bez brisanja granica na Balkanu nikakvog trajnog mira ne može biti. A granice se mogu brisati samo što bržim uključivanjem svih zemalja na zapadnom Balkanu u EU. Svaki drugi koncept je štetočinski i vodi daljim podelama i trvenjima sa nesagledivim posledicama.
Ovo u intervjuu za Blic kaže lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.
Odbori LSV | Subota, 22. 06. 2019. | Komentara: 0

Grujić: Sačuvajmo drvored u Nakovu

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine Miroslav Grujić upozorio je da je u planu da se, zarad izgradnje dvosmerne biciklističke staze od Kikinde do graničnog prelaza Nakovo – Lunga, u glavnoj nakovačkoj ulici poseku čak 43 stabla.
Saopštenja | Subota, 22. 06. 2019. | Komentara: 0

Vlada i Skupština ne poštuju Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi

Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje članovima Vlade Republike Srbije kada će početi da vode računa  o drugim krajevima zemlje, kako to čine kada je grad Beograd u pitanju. Dok se inicijative i zahtevi beogradskih vlasti ostvaruju u rekordno kratkom roku, sa druge strane zahtevi koji dolaze iz Autonomne Pokrajine Vojvodine se godinama zanemaruju.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook