Vojvodina neće moći ni sebe da prehrani

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 26. 06. 2012. | Komentara: 0

Vojvodina neće moći ni sebe da prehrani

ZRENJANIN – Ukoliko se nastavi nebriga o poljoprivrednicima, Vojvodina više neće moći ni sebe da prehrani, upozorio je danas predsednik Mesnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine u Elemiru i član Saveta za poljoprivredu GrO LSV Zrenjanin Milivoj Petrov.

Milivoj Petrov

On je na konferenciji za novinare naveo da je žetva ove godine iznenadila i poljoprivrednike i nadležne.

– Ječam je požnjeven i prinosi su sasvim zadovoljavajući: oko sedam tona po hektaru, dok je žetva pšenice počela pre nekoliko dana. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova očekuje se manji prinos: od pet do šest tona po hektaru, što nije dovoljno kada se uporede ulaganja, jer je sa pet tona po hektaru prinosa poljoprivrednik na nuli – naglasio je Petrov.

On je dodao da se nebriga države ogleda u odlaganju formiranja Vlade i nadležnog Ministarstva, što dalje znači da ne postoji strategija podsticanja poljoprivrednika.
– Stručnjaci predviđaju da će zbog toga ove godine pšenice biti za oko 200 hiljada tona manje. Zbog toga je potražnja za njom sada velika i njena trenutna cena je oko 20 dinara po kilogramu, ali je i cena repromaterijala veća, tako da će krajnja cena najviše pogoditi građanke i građane kada budu kupovali hleb – objasnio je Petrov. Prema njegovim rečima, problem u zrenjaninskoj poljoprivredi je i taj što ne postoje skladištari, pa su proizvođači prinuđeni da pšenicu prodaju odmah, te bi stoga od velikog značaja bilo postojanje skladištara.

– Liga je jedina stranka koja godinama ukazuje na potrebe i probleme poljoprivrednika i u tome je uspešna. Podsećam na ukidanje godišnje registracije traktora i poljoprivrednih mašina. Zbog toga upozoravamo da je sramota da Vojvodina ove godine nema dovoljno brašna, a nekada je bila žitnica i hranila celu staru Jugoslaviju. Jedino ko će profitirati od izvoza pšenice, kukuruza i ostalih proizvoda jeste država, ali preko leđa seljaka. Plašim se da će tajkuni prodati našu pšenicu i da ćemo sledeće godine jesti brašno iz uvoza i to od neke otpadne pšenice – ukazao je Popov podsećajući da je pšenica u Vojvodini najboljeg kvaliteta.

–  Nadam se da će se Vlada uskoro oformiti i da će se više baviti problemima poljoprivrednika, jer sramota je ako ostane na tome da Vojvodina ne može da prehrani Srbiju i sebe samu. Zbog toga će Liga nastaviti borbu za decentralizaciju i ekonomsko osnaživanje AP Vojvodine, jer je to u interesu i Srbije i Vojvodine – zaključio je Milivoj Petrov, poručujući da ono što se ovde zaradi mora ovde i ostati.    

(BILSV, 26. 06. 2012.)



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook