Vojvodini je mesto među najrazvijenijim evropskim regijama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 29. 11. 2017. | Komentara: 0

Vojvodini je mesto među najrazvijenijim evropskim regijama

Novi Sad, 29. novembar 2017 - Danas, 29. novembra, navršava se petnaest godina od kada je Vojvodina primljena u punopravno članstvo Skupštine evropskih regija. Bio je to važan trenutak jer je Vojvodina primljena u dobro društvo, što je rezultiralo bogatom i uspešnom saradnjom ne samo sa izuzetnim regionima iz okruženja poput Istre, mađarske Županije Bač-Kiškun ili rumunskog Karaš-Severina, nego i sa najrazvijenijim evropskim regionima poput Gornje Austrije, Štajerske i nemačkog Baden-Virtemberga.

LSV

Na žalost, Vojvodina je danas, umesto da bude rame uz rame sa tim evropskim regionima, njihov slabiji rođak. Vojvodina danas ima manje autonomije i nadležnosti nego kada je u tu organizaciju primljena. Krivce za to, naravno ne treba tražiti u Evropi, nego među centralistima u Srbiji.

Promenile su se razne republičke vlasti, ali je odnos prema Vojvodini uvek bio isti. Vojvodina se konstantno zakida, nadležnosti umanjuju, imovina se rasprodaje, institucije omalovažavaju, a Vojvođanskoj akademiji nauka i umetnosti ne dozvoljava ni da postoji, a kamoli da radi.

Uprkos prošlogodišnjim ocenama izvestioca evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera da se vojvođanska autonomija ne sme umanjivati i da je potrebno bez odlaganja doneti zakon o finansiranju, tog zakona i dalje nema.

Nastavak saradnje sa AER je jedna od retkih pozitivnih odluka ove pokrajinske vlasti koja dopušta da vojvođanska autonomija bude tek fasada i forma bez suštine. Vojvođanska autonomija danas služi samo za pokazivanje, kao šminka evropskog imidža Srbije kako bi se sakrila sve jača centralizacija zemlje. 

Građani i građanke Vojvodine su najbolje živeli u trenutku kada je Vojvodina imala punu autonomiju. Kada je Vojvodina imala i zakonodavnu, i sudsku i izvršnu vlast i pravo na imovinu i izvorne prihode.

LSV  je poznata i po svojoj upornosti i po tome da se bori da upravo takvu autonomiju vrati. Vojvodini je mesto među najrazvijenijim evropskim regijama i nećemo odustati dok to i ne bude.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook