Vojvodini je mesto među najrazvijenijim evropskim regijama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 29. 11. 2017. | Komentara: 0

Vojvodini je mesto među najrazvijenijim evropskim regijama

Novi Sad, 29. novembar 2017 - Danas, 29. novembra, navršava se petnaest godina od kada je Vojvodina primljena u punopravno članstvo Skupštine evropskih regija. Bio je to važan trenutak jer je Vojvodina primljena u dobro društvo, što je rezultiralo bogatom i uspešnom saradnjom ne samo sa izuzetnim regionima iz okruženja poput Istre, mađarske Županije Bač-Kiškun ili rumunskog Karaš-Severina, nego i sa najrazvijenijim evropskim regionima poput Gornje Austrije, Štajerske i nemačkog Baden-Virtemberga.

LSV

Na žalost, Vojvodina je danas, umesto da bude rame uz rame sa tim evropskim regionima, njihov slabiji rođak. Vojvodina danas ima manje autonomije i nadležnosti nego kada je u tu organizaciju primljena. Krivce za to, naravno ne treba tražiti u Evropi, nego među centralistima u Srbiji.

Promenile su se razne republičke vlasti, ali je odnos prema Vojvodini uvek bio isti. Vojvodina se konstantno zakida, nadležnosti umanjuju, imovina se rasprodaje, institucije omalovažavaju, a Vojvođanskoj akademiji nauka i umetnosti ne dozvoljava ni da postoji, a kamoli da radi.

Uprkos prošlogodišnjim ocenama izvestioca evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera da se vojvođanska autonomija ne sme umanjivati i da je potrebno bez odlaganja doneti zakon o finansiranju, tog zakona i dalje nema.

Nastavak saradnje sa AER je jedna od retkih pozitivnih odluka ove pokrajinske vlasti koja dopušta da vojvođanska autonomija bude tek fasada i forma bez suštine. Vojvođanska autonomija danas služi samo za pokazivanje, kao šminka evropskog imidža Srbije kako bi se sakrila sve jača centralizacija zemlje. 

Građani i građanke Vojvodine su najbolje živeli u trenutku kada je Vojvodina imala punu autonomiju. Kada je Vojvodina imala i zakonodavnu, i sudsku i izvršnu vlast i pravo na imovinu i izvorne prihode.

LSV  je poznata i po svojoj upornosti i po tome da se bori da upravo takvu autonomiju vrati. Vojvodini je mesto među najrazvijenijim evropskim regijama i nećemo odustati dok to i ne bude.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak




Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook