Vojvodini nadležnost i nad velikim sistemima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 30. 07. 2011. | Komentara: 0

Vojvodini nadležnost i nad velikim sistemima

NOVI SAD "Izrada Nacrta zakona o javnoj svojini još nije završena jer su politički pregovori "zapeli" oko nadležnosti nad putevima, železnicom, elektromrežom, "Telekomom", lutrijom i poštom, odnosno da li će ti objekti i imovina u Vojvodini pripasti pokrajini ili će ostati u nadležnosti države.

Bojan Kostreš

Kako je Bojan Kostreš, predsednika radne grupe za izradu zakona o javnoj svojini istakao za današnji Press, Vojvodina bi ipak mogla da dobije određene nadležnosti nad pojedinim sistemima, ali nije želeo da pojasni na koje je mislio.

- Iako ima blagih pomaka, još uvek smo na suprotnim stranama, s tim što sam ja na jednoj, jer tražim da Vojvodina preuzme nadležnosti nad sistemima, a ostali na drugoj, jer se tome protive. Ali konstatovali smo da ne može ni jedna ni druga ekstremna situacija da se primene, pa očekujem da ćemo u narednih desetak dana imati zaokružen nacrt i da ćemo ipak postići dogovor - optimista je Kostreš.  Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine kaže i da će, u zavisnosti od toga da li će se donositi uporedo sa zakonom o denacionalizaciji, novi zakon o javnoj svojini imati ne manje od 82 i ne više od 87 članova. Pored političkog usaglašavanja, Kostreša su prozvali članovi Radne grupe da ih zaobilazi u konsultacijama o izradi nacrta zakona, a on je na ovu prozivku odgovorio razlogom da je izrada zakona preneta na politički nivo, "jer radno telo nema kapacitet da donosi političke odluke".

- Tačno je da se radna grupa sastajala samo dvaput. Posle drugog sastanka video sam da ljudi, iako su stručni i kvalitetni, nemaju mogućnost za donošenje političkih odluka, pa sam uz saglasnost premijera Mirka Cvetkovića počeo da komuniciram sa strankama i njenim predstavnicima da se uskladi tekst zakona. Niko od članova radne grupe, osim Zorana Kasalovića iz SPS-a, nije učestvovao u političkim razgovorima. A to što gospodin Đukić ne zna tok pregovora, to je verovatno zato što ni sam nema politički kapacitet, pošto su u te iste razgovore uključeni visoki predstavnici njegove stranke i na pokrajinskom i na republičkom nivou. Ovaj zakon 11 godina nije donet, ne zbog tehničkih detalja, već zbog nedostatka političke saglasnosti - navodi predsednik radne grupe za izradu zakona. Na pitanje da li će ipak sazvati sednicu radne grupe, on je naveo da "sve zavisi od procene".

- Ako bude neophodno, ja ću sazvati radnu grupu, a ako ne, ja ću predlog proslediti direktno premijeru Cvetkoviću - zaključio je Bojan Kostreš.

(BILSV, 30. 07. 2011.)




Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook