Vojvodini nadležnost i nad velikim sistemima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 30. 07. 2011. | Komentara: 0

Vojvodini nadležnost i nad velikim sistemima

NOVI SAD "Izrada Nacrta zakona o javnoj svojini još nije završena jer su politički pregovori "zapeli" oko nadležnosti nad putevima, železnicom, elektromrežom, "Telekomom", lutrijom i poštom, odnosno da li će ti objekti i imovina u Vojvodini pripasti pokrajini ili će ostati u nadležnosti države.

Bojan Kostreš

Kako je Bojan Kostreš, predsednika radne grupe za izradu zakona o javnoj svojini istakao za današnji Press, Vojvodina bi ipak mogla da dobije određene nadležnosti nad pojedinim sistemima, ali nije želeo da pojasni na koje je mislio.

- Iako ima blagih pomaka, još uvek smo na suprotnim stranama, s tim što sam ja na jednoj, jer tražim da Vojvodina preuzme nadležnosti nad sistemima, a ostali na drugoj, jer se tome protive. Ali konstatovali smo da ne može ni jedna ni druga ekstremna situacija da se primene, pa očekujem da ćemo u narednih desetak dana imati zaokružen nacrt i da ćemo ipak postići dogovor - optimista je Kostreš.  Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine kaže i da će, u zavisnosti od toga da li će se donositi uporedo sa zakonom o denacionalizaciji, novi zakon o javnoj svojini imati ne manje od 82 i ne više od 87 članova. Pored političkog usaglašavanja, Kostreša su prozvali članovi Radne grupe da ih zaobilazi u konsultacijama o izradi nacrta zakona, a on je na ovu prozivku odgovorio razlogom da je izrada zakona preneta na politički nivo, "jer radno telo nema kapacitet da donosi političke odluke".

- Tačno je da se radna grupa sastajala samo dvaput. Posle drugog sastanka video sam da ljudi, iako su stručni i kvalitetni, nemaju mogućnost za donošenje političkih odluka, pa sam uz saglasnost premijera Mirka Cvetkovića počeo da komuniciram sa strankama i njenim predstavnicima da se uskladi tekst zakona. Niko od članova radne grupe, osim Zorana Kasalovića iz SPS-a, nije učestvovao u političkim razgovorima. A to što gospodin Đukić ne zna tok pregovora, to je verovatno zato što ni sam nema politički kapacitet, pošto su u te iste razgovore uključeni visoki predstavnici njegove stranke i na pokrajinskom i na republičkom nivou. Ovaj zakon 11 godina nije donet, ne zbog tehničkih detalja, već zbog nedostatka političke saglasnosti - navodi predsednik radne grupe za izradu zakona. Na pitanje da li će ipak sazvati sednicu radne grupe, on je naveo da "sve zavisi od procene".

- Ako bude neophodno, ja ću sazvati radnu grupu, a ako ne, ja ću predlog proslediti direktno premijeru Cvetkoviću - zaključio je Bojan Kostreš.

(BILSV, 30. 07. 2011.)




Saopštenja | Utorak, 27. 02. 2024. | Komentara: 0

Napad na grb i zastavu Vojvodine napad su na samu autonomiju Vojvodine

Pre 20 godina, odlukom njene Skupštine, Autonomna Pokrajina Vojvodina dobila je svoje simbole. Zastavu i grb.
Odbori LSV | Ponedeljak, 26. 02. 2024. | Komentara: 0

Zašto načelnik Gradske uprave Zrenjanina Nenad Domjeskov krije informacije od javnog značaja?

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina uputila je još 22. januara Gradskoj upravi Zrenjanina zahtev kojim traži informaciju o ukupnom broju građana sa teritorije grada Zrenjanina koji su upisani u birački spisak.

Saopštenja | Petak, 23. 02. 2024. | Komentara: 0

Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI zahteva od vlasti da zaustave proterivanje aktivista Andreja Gnjota iz Belorusije i Elene Koposove iz Ruske Federacije, koji su spas od progona u svojim državama pronašli u Srbiji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook