Vojvodini od turizma 112 miliona dolara

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 26. 10. 2012. | Komentara: 0

Vojvodini od turizma 112 miliona dolara

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine podržala je juče Izveštaj o poslovanju Turističke organizacije Vojvodine za 2011. godinu, ukazujući istovremeno da bi u narednom periodu trebalo razmotriti povećanje stredstava koja se izdvajaju za nju.

Nataša Lalić

Kako je tokom rasprave u Skupštini AP Vojvodine ukazala poslanica LSV Nataša Lalić, Turistička organizacija Vojvodine dobija 25 miliona dinara godišnje već nekoliko godina, ali pored toga uspeva da obezbedi sredstva iz različitih donacija i kroz projekte, čime uspeva da ujednači prihode i rashode. Lalićeva je ukazala i da ne postoje jasni statistički podaci o tome koliki je devizni priliv od turizma od AP Vojvodine, ali da prema nekim podacima on okvirno iznosi otprilike oko 112 miliona dolara.

Nedostaje Zavod za statistiku

– To ne postoji iz prostog razloga što AP Vojvodina nema Zavod za statistiku. Tih 112 miliona dolara, koji su negde indirektno izračunati kao devizni priliv od turizma Vojvodine, jesu izračunati na osnovu Zavoda za statistiku Republike Srbije, proporcionalno broju noćenja u Vojvodini i u kompletnoj Republici Srbiji – navela je ona dodajući da ta suma nikako ne može biti zanemarljiva. Kada je u pitanju broj turista, prema rečima Lalićeve,  on iz godine u godinu raste, a stalno se menja i procentualan odnos broja domaćih i inostranih turista.
– Vojvodina biva sve atraktivnija za inostrane turiste, što nam negde govori o tome da se jasno dobro radi na promovisanju turističke ponude AP Vojvodine. Ne postoji neki prioritetni segment turizma koji se može izdvojiti, ali definitivno ruralni turizam jeste nešto što je izuzetno atraktivno u celoj AP Vojvodini – ukazala je ona apostrofirajući pri tom salaše. Dodala je da bi taj vid turizma u ruralnim sredinama mogao biti  kako sekundarni, tako eventualno i primarni izvor prihoda.

Razvijati turizam i na lokalu

Lalićeva je ukazala i na to da Turistička organizacija Vojvodine  redovno sarađuje sa Turističkom organizacijom Srbije, ali i turističkim organizacijama gradova i opština, koje od 45 lokalnih samouprava postoje u čak 37. Dodala je da bi tamo gde turističke organizacije ne postoje na lokalu, trebalo raditi na njihovom  osnivanju, ali i da ne bi trebalo dozvoliti da ih lokalne samouprave, pod različitim izgovorima, zatvaraju.
– Navešću primer Banje Vrdnik, gde se za godinu dana povećao ležajni kapacitet za 100 odsto, sa 200 oni sada imaju 500 ležajeva u svojoj ponudi – navela je Lalićeva. Podsetila je i da je, demografski  posmatrano, AP Vojvodina konglomerat različitih naroda, a samim tim i različitih kultura, te da je kao atraktivna kao turistička ponuda u Evropi.

(BILSV, 26. 10. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook