Vojvodini potreban statistički zavod

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 30. 08. 2014. | Komentara: 0

Vojvodini potreban statistički zavod

Novi Sad, 30. avgust - Liga socijaldemokrata Vojvodine tražila je i traži ponovno osnivanje pokrajinskog zavoda za statistiku, koji bi bio dopuna takvoj republičkoj instituciji. 

LSV

Za obrazovanje statističke službe u Vojvodini postoji velika potreba. A utemeljenje za njeno osnivanje nalazi se i u najnovijem, izmenjenom Statutu AP Vojvodine koji u članu 25. tačka 8. predviđa da AP Vojvodina „prikuplja i obrađuje statističke podatke od pokrajinskog interesa“, kao i u Zakonu o zvaničnoj statistici Republike Srbije, gde u članu 6. stoji ko su sve 'odgovorni proizvođači statistike' i da je i moguće da i drugi to čine, ukoliko to predvidi petogodišnji statistički program. Dakle, dovoljno je ispoštovati Statut APV i u narednom petogodišnjem programu predvideti postojanje i statističke službe u Vojvodini.

Taj detalj po svoj prilici ne zna ili ne želi da zna direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović koji je juče iz fioke ponovo izvukao izjavu datu  4. oktobra 2010. godine da je „apsolutno nepotrebno obnavljati vojvođanski Statistički zavod“.
A Liga socijaldemokrata Vojvodine je i tada, a i sada poručuje da cilj i ideja LSV nije da Pokrajinski zavod za statistiku bude paralelna institucija u odnosu na Republički zavod, već naprotiv, da mu pomogne u boljoj i kvalitetnijoj obradi statističkih podataka, te da se reaosnivanjem ove institiucije omogući donošenje kvalitetnijih i boljih odluka za građane Vojvodine. 
Nepostojanje Pokrajinske statističke službe otežava planiranje, ostvarenje i praćenje demografskog, ekonomskog i ukupnog razvoja Vojvodine, jer se mnogi značajni podaci od interesa za Vojvodinu ili ne prikupljaju, ili se vode sporadično i parcijalno, a rezultati takvih istraživanja su često i neblagovremeni i nepotpuni.
I pre četiri godine smo direktora Zavoda za statistiku RS Vukmirovića i javnost podsetili da je u AP Vojvodini do 1991. godine postojao Pokrajinski zavod za statistiku koji je prikupljao, istraživao i publikovao statističke podatke koji su bili neophodni za ekonomski, demografski i ukupni društveni razvoj Vojvodine, a time i Srbije i Jugoslavije.

Budući da je po rečima direktora Vukmirovića „struktura Republičkog zavoda za statistiku takva da postoji sektor za Vojvodinu“, Liga socijaldemokrata Vojvodine će mu ubrzo dostaviti niz pitanja u vezi sa podacima od interesa za AP Vojvodinu na koja i mi i građani odavno čekamo. A on bi, u međuvremenu, mogao da objasni i nama i javnosti – kako to da Vojvodini ne treba zavod za statistiku koji je imala, a Grad Beograd i može i treba i ima Zavod za statistiku?! 

Činjenica je i da dok smo imali odgovore na pitanja koliko zarađujemo, koliko plaćamo i koliko se i za čega zadužujemo i šta time gradimo, Vojvodina nije bila nedovoljno razvijena regija. Danas nije tako.

mr Maja Sedlarević
članica Predsedništva 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook