Vojvodini uskraćuju novac za zaštitu životne sredine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 19. 11. 2014. | Komentara: 0

Vojvodini uskraćuju novac za zaštitu životne sredine

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Nada Lazić upozorila je danas da se ukidanjem mogućnosti da se deo naknade za korišćenje ribarskog područja na teritoriji  AP Vojvodine koristi preko pokrajinskog  budžetskog fonda nanose nesagledive posledice na životnu sredinu i prirodne resurse.

LSV 

Ona je tokom rasprave o Predlogu zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda istakla da ukidanjem ove mogućnosti, Fond za zaštitu životne sredine ostaje bez namenskih 24 miliona dinara, koliko je do sada godišnje dobijao od ovih naknada. Navela je i da je ukidanje ili smanjenje sredstava u oblasti zaštite životne sredine u direktnoj suprotnosti sa propisima Evropske unije.
 
Finansirani programi korisnika ribolovnih područja
 
Komentarišući Predlog novog zakona, Lazićeva je navela da je rečenica u članu 6. još uvek važećeg Zakona, a koja kaže da se „sredstva od naknade za korišćenje ribarskog područja koriste namenski za zaštitu unapređenje i održivo korišćenje ribljeg fonda“, u predloženim izmenama nestala, a time je ugašen i budžetski fond za te potrebe. 

Kao primer dobrog funkcionisanja, ona je navela da je Fond za zaštitu životne sredine pri Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine poslednjih pet godina rapolagao godišnje sa oko 24 miliona dinara, a taj novac se koristio za sufinansiranje programa korisnika ribolovnih područja u Vojvodini.
 
- Do sada je plasirano preko 70 miliona dinara korisnicima ribolovnih voda za programe u četiri segmenta. Radi se o unapređenju rada ribočuvarske službe, tehničko i materijalno opremanje korisnika ribolovnih područja, poribljavanje ribolovnih voda i revitalizacija ribljih staništa, odnosno vodenih staništa koja su najugroženija u Srbiji. Mi smo nažalost jedna od retkih zemalja na teritoriji evrope koja mahom ne prečišćava otpadne vode i zato su nam površinske vode izuzetno ugrožene i pitanje je kako u takvim okolnostima ovu delatnost razvijati na pravi i kvalitetan način – ocenila je Lazićeva.
 
Ona je napomenula i da je od sredstava iz Fonda za zaštitu životne sredine unapređeno upravljanje ribolovnim vodama i smanjen je negativan uticaj na ribolovne vode i faunu voda. Kako je istakla, Sekretarijat je sredstvima Fonda pomagao i upravljače zaštićenih područja, koja su kroz unapređenje ribolovnih staništa i voda i sprečavanje ribokrađe, unapređivali i opšti biodiverizet i prirodne vrednosti tih zaštićenih područja, često od međunarodnog značaja.
 
Nesagledive posledice po životnu sredinu
 
- Mi smo juče, u okviru Odbora za zaštitu životne sredine, imali raspravu upravo na ovu temu i  čuli smo mišljenje predstavnika Ministarstva poljoprivrede da oni nemaju ništa protiv da to i dalje ostane budžetski fond, ali da je Ministarstvo finansija bilo to koje se tome usprotivilo i zbog čega je ovaj predlog ovakav izašao danas pred nas. Dakle, ukidanjem mogućnosti da se deo naknade za korišćenje ribarskog područja na teritoriji AP Vojvodine koristi preko Pokrajinskog  budžetskog fonda, Fond ostaje bez ovih namenskih 24 miliona dinara i to će imati nesagledive posledice na životnu sredinu i prirodne resurse. Osim toga ukidanje ili smanjenje sredstava u oblasti zaštite životne sredine u direktnoj je suprotnosti sa zahtevima koji stižu iz Evropske komisije u procesima priključivanja naše zemlje Evropskoj uniji - naglasila je poslanica LSV.
 
Nada Lazić je ukazala i da je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine resornom ministarstvu uputio više inicijativa u kojima je ukazivao upravo na potrebu preispitivanja stava o ukidanju realizacije sredstava preko pokrajinskog budžeta za zaštitu životne sredine. Dodala je i da je Sekretarijat ukazivao i na potrebu izmene zakona o zaštiti životne sredine, jer prema nekim odredbama ovog zakona, Pokrajinski budžetski fond ne ostvaruije nikakve prihode od naknada za zagađivanje životne sredine na teritoriji AP Vojvodine i od naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji Vojvodine.  
 
(BILSV, 19.11.2014)



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook