Vojvodino, srećan ti rođendan!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 15. 05. 2018. | Komentara: 0

Vojvodino, srećan ti rođendan!

Novi Sad, 15. maj 2018 - Na današnji dan pre 170 godina Vojvodina je izašla na evropsku pozornicu kao istorijski subjekt. Iako su mnogi pokušavali da je ospore ili ukinu, Vojvodina i dalje postoji i postojaće.

LSV
 
Na znamenitoj Majskoj skupštini od 13. do 15. maja 1848. u Sremskim Karlovcima, pobunjeni Srbi u velikoj evropskoj revoluciji 1848–1849. tražili su formiranje Srpske Vojvodine sa teritorijama: Srema, Banata sa Kikindskim distriktom, Bačke sa Šajkaškim distriktom, Baranje i Vojne granice. Bio je to prvi put precizno zaokružen program teritorijalne autonomije Vojvodine unutar Habzburške monarhije.
 
Tada su definisane granice Vojvodine, njeno ime i znamenja. Iako navedene ideje nisu realizovane 1848. od Majske skupštine je opstajala svest o istorijskom imenu Vojvodine, potrebi njene samobitnosti, teritorijalnoj omeđenosti i specifičnim identitetskim karakteristikama.
 
U drugačijim okolnostima, puna autonomija Vojvodine biće ostvarena vek kasnije, kao rezultat antifašističke borbe. Na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine 30. i 31. jula 1945. predstavnici Srba, Mađara, Hrvata, Slovaka, Rumuna, Rusina i Jevreja, doneli su na osnovama istorijskih, nacionalnih i drugih specifičnosti, odluku o formiranju Autonomne pokrajine Vojvodine. Istovremeno je na Skupštini odlučeno da se novoformirana Autonomna pokrajina Vojvodina prisajedini državi Srbiji, kao delu jugoslovenske federacije. 
 
Vrhunac svoga društvenog, ekonomskog i kulturnog razvoja AP Vojvodina dostiže nakon što je 28. februara 1974. dobila pravo na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast što je zasvođeno usvajanjem prvog i jedinog Ustava Vojvodine.
 
Svi navedeni datumi su važni i predstavljaju međaše u istoriji Vojvodine, ali su i oznake trajanja političkog subjektiviteta Vojvodine u vremenu, žilavosti ideje i potrebi borbe za njega.
 
Generalni sekretar 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook