Vojvodjanski front protiv rebalansa pokrajinskog budžeta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 17. 06. 2021. | Komentara: 0

Vojvodjanski front protiv rebalansa pokrajinskog budžeta

NOVI SAD – Poslanička grupa Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nije podržala završni račun za 2020. godinu, niti Predlog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2021. godinu. Predsednik poslaničke grupe Branislav Bogaroški navodi da za 12 godina staža u Skupštini APV nije video ovakav rebalans. Istakao je i da je Vojvodina svetlosnim godinama daleko od ispunjavanja ustavne obaveze da tri sedmine budžeta bude opredeljeno za investicije.

LSV

- Smisao ovog rebalansa su neutrošena sredstva iz prethodne godine, a ako nešto možete da isplanirate za sledeću budžetsku godinu, to su ta neutrošena sredstva. Možete vi da imate rezervu oko toga koliki će biti prihod od poreza, da li će biti poreza na kapitalne gubitke i tu su greške moguće i opravdane. Ali neutrošena sredstva za 2020. godinu vi u decembru možete da isplanirate sa 99 odsto. Mi imamo situaciju da nam je u budžet za 2020. godinu preneto 1,89 milijardi, a sada se prenosi još 2,1 milijarde - manje od 50 odsto tih sredstava je preneto u startu. Pričati da će se taj novac koristiti za investicije na pola budžetske godine jednostavno ne stoji jer da biste upotrebili te 2,1 milijarde morate da sprovedete tenderske procedure, a one traju mesecima. Ubeđen sam da se ovaj novac neće utrošiti jer se zakasnilo – naveo je Bogaroški.

Ističe i da posle ovakvog poteza nije opravdano pozivanje pokrajinskih vlasti na želju za investiranjem, jer je pola godine prošlo, novac je bio na nekom bankovnom računu uz minimalne kamate i ništa se nije uradilo. 

Bogaroški je naveo da su poslanici Vojvođanskog fronta i prilikom usvajanja budžeta, u decembru 2020. godine, ukazivali da nije dobro što su sredstva za zdravstvo smanjena, a da je to ovim budžetom ispravljeno, jer je u zdravstvo usmereno 1,3 milijarde. 

- Ali, sa druge strane, nema sredstava za domove zdravlja, a preuzeli smo nadležnost nad njima. Nismo ih preuzeli zato što je to bio hir, nego zato što lokalne samouprave ne mogu da ih finansiraju na pravi način. Očekivao se neki novac za tu namenu, a sa druge strane postavlja se pitanje na koji način i koliko efikasno ćemo ove 1,3 milijarde moći da iskoristimo, s obzirom da je prošlo šest meseci. Isto je i sa sredstvima opredeljenim za Upravu za kapitalna ulaganja. Tu su tenderske procedure, rokovi koji moraju da se ispoštuju. Tu je vreme koje je prošlo. Očekivanje da ćemo imati realizaciju 100% ovih sredstava nije realno – istakao je Bogaroški.

Prema njegovim rečima, najspornije je pitanje tekuće budžetske rezerve. Ona je u prethodnim godinama bila 300-400 miliona dinara, a sada se ispostavlja da je rezerva bitnija od sredstava kojima raspolažu sekretarijati. 

- Ukoliko vi ovaj iznos od 1,5 milijardi dinara plasirate putem tekuće rezerve isključivo na osnovu diskrecione odluke Pokrajinske vlade, gubi se svrha budžetskog planiranja - onda najbolje da kompletan budžet za 2022. godinu lepo stavimo u rezervu i da se uzdamo u to da će Pokrajinska vlada znati njime da raspolaže - dodaje Branislav Bogaroški.

Istakao je i da je u uvodnom izlaganju rečeno da se Pokrajinska vlada trudi da dostigne 3,3 sedmine budžeta za investicije, ali da je Vojvodina „svetlosnim godinama daleko“ od tog novca.

- Imaćemo oko 17 milijardi za investicije, sada sa ovim promenama. Pitanje je da li su sva ta ulaganja investicionog karaktera, ali da uzmemo da jesu. Tri sedmine od 77 milijardi je 33 milijardi. Fali 50% da bi se primakli onome što je naša ustavna obaveza, tako da takva konstatacija definitivno ne stoji – zaključio je Bogaroški.

(SzILSV, 17.06.2021)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook