Vraćanjem imovine kreće razvoj AP Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 14. 07. 2011. | Komentara: 0

Vraćanjem imovine kreće razvoj AP Vojvodine

NOVI SAD - Radna grupa za izradu zakona o javnoj svojini trebalo bi u petak da premijeru Mirku Cvetkoviću preda konačnu verziju nacrta ovog zakona, piše današnji NIN. Prema rečima Bojana Kostreša, predsednika Radne grupe, usaglašena su sva pitanja koja se tiču svojine lokalnih samouprava, a ono oko čega još nema saglasnosti je buduća imovina Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Bojan Kostreš

Kostreš, koji je i zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine za NIN kaže da neće odustati od zahteva da se pokrajini vrati sve ono što joj je oduzeto nakon 1988. godine, a to znači i vlasništvo nad infrastrukturom u pokrajini, poput puteva, železnice, kao i infrastrukture Pošte ili Telekoma.

- Nemam podršku sagovornika u Radnoj grupi oko toga. Trenutno pokušavamo da pronađemo rešenje kojim bi svi bili zadovoljni. Kada sam došao na čelo radne grupe za izradu ovog zakona, javna svojina Vojvodine nije postojala kao takva u predlogu. Sada smo došli do toga da Vojvodini mora da pripadne sve što je ona imala i u čijoj izgradnji je učestvovala, a da je to u skladu sa Ustavom Srbije - kaže Kostreš. On naglašava da se protivio usvajanju Ustava, ovakvog kakav jeste, te da nikada neće odustati od insistiranja da se Vojvodini vrati sva njena imovina, posebno ako dođe vreme za promenu sadašnjeg Ustava Srbije. Bojan Kostreš podseća i da su veliki državni sistemi nastali spajanjem, primera radi, Pošte Novi Sad, Beograd i Priština, a isto se desilo i u slučaju Železnica Srbije.
U tekstu se dalje navodi da je logično pretpostaviti da će, ukoliko sadašnja državna imovina na teritoriji Vojvodine, nekim delom ili u celini, bude pripala autonomnoj pokrajini, to dodatno ubrzati njen ekonomski razvoj, te se ocenjuje da je Vojvodina i danas razvijenija od drugih delova Srbije, ne računajući Beograd. U snažniji uspon Vojvodine veruje i Bojan Kostreš. Na pitanje NIN-a da li vraćanje imovine može značiti da ćemo u budućnosti imati modernu Vojvodinu i zaostaliju Srbiju, on odgovara:

- Hipotetički tako nešto je moguće i verovatno će biti, ali to nije ništa loše. Imovina će se vratiti svima i svi će imati šansu da njome upravljaju i da se razvijaju. Iako bih voleo da Vojvodina bude najrazvijenija, ona nije i neće biti ekonomski jača od Beograda. Razvijeni Vojvodina i Beograd mogu pogurati razvoj ostatka Srbije. Zar nije bolje tako nego da cela Srbija bude siromašna. Primera radi, kada su veliki sistemi spajani, Pošta Novi Sad je poslovala u plusu, Beograd na nuli, a Priština u gubicima. I šta smo dobili spajanjem? Vojvodini nije bilo bolje, nego svima lošije. Valjda ne želimo to ponovo " pita zamenik predsednika LSV. Kostreš kaže i da je svestan da su pred nama dva moguća puta. Da se razvoj Vojvodine ne dozvoli iz straha da se ona jednog dana ne otcepi ili pak da se dozvoli njen ekonomski razvoj, a tim i razvoj ostatka Srbije.

- Srbija nema nikakvu evropsku perspektivu i šansu, ako se budemo ravnali prema najsiromašnijima - ubeđen je Kostreš.

(BILSV, 14.07.2011.)




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook