Vratite helikoptere policiji u Vojvodini

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Četvrtak, 01. 08. 2019. | Komentara: 0

Vratite helikoptere policiji u Vojvodini

Novi Sad, 01. avgust 2019 - Tokom obilaska helikopterske jedinice i razgledanja trećeg od četiri Erbasova helikoptera H-145M namenjenih policiji MUP-a, ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Stefanović dr Nebojša rekao je da je nabavkom ovih letelica, posle 40 godina, počela obnova Helikopterske jedinice MUP-a.

LSV

Helikopteri će biti korišćeni za transport specijalnih jedinica, nadzor državne granice, kontrolu saobraćaja, gašenje požara i spasavanje ljudi. Opremljeni su najmodernijom opremom za noćno osmatranje, medicinskom opremom za pružanje hitne medicinske pomoći u transportu, ali i mitraljezom!? Što se moglo videti u televizijskom prenosu prilikom posete ministra Stefanovića.

Liga socijaldemokrata Vojvodine želi da podseti građanke i građane Srbije da je do 1988. godine Pokrajinski sekretarijat za unutrašnje polslove AP Vojvodine imao svoja 4  helikoptera: (Bell 206 JetRabger II YU-HAV, Bell 206 JetRanger III YU-HDA, Bell 206L LongRanger YU-HBR, i Sa,365N Dauphin 2 YU-HCU), koje je MUP Srbije (kao i moderna vozila i sredstva veze) „u ime jedinstva Srbije“ oduzeo, za predstojeće doba centralizacije i dekadencije Srbije, i nije ih vratio, iako su sva ta sredstva plaćena isključivo novcima Vojvođana.

Jedna od osnovnih namena policijskih helikoptera u Vojvodini bila je praćenje stanja i rasporeda saobraćaja na putevima Vojvodine, uočavanje i dojavljivanje šumskih i poljskih požara, uočavanje nedozvoljenih delatnosti na nepristupačnim mestima, rekama i kanalima, organizovanja policijskih potera, traganja i spasavanja i veoma često za koordinacija auto-patrolnih delatnosti za područje koje je pokrivalo 20 patrolnih automobila, transport povređenih i evakuaciju ljudi, sletanjem na mesta saobraćajnih i drugih nesreća, čime se pokazala njegova puna upotrebna vrednost, što od tada, priznaćete u Srbiji nije viđeno.

Let helikoptera nije jeftin, a još je skuplji ako helikopter stoji prizemljen i samo je opravdan ako ispuni više od onoga što se od njega očekuje, pa je stoga apslolutno beskoristan i samim time izuzetno skup ako leti bez cilja i svrhe, a tek delimično isplativ ako leti isključivo radi prevencije.

Upotreba helikoptera u MUP-u danas je svedena na vežbe žandarma i SAJ-a za „borbena dejstva“ i revijalno prikazivanje umeća specijalaca, pred kojima deca, široko raširenih očiju, ostaju bez daha.     

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je krajnje vreme da se učini neophodan kvalitativni skok i da se bar jedan od nabavljenih helikoptera vrati u Vojvodinu i podigne na nivo koji će potpuno opravdati znatne troškove eksploatacije, kao što je to bilo u PSUP-u Vojvodine gde je helikopter bio potpuno integrisan u sektorski način rada policije.

 Liga socijaldemokrata Vojvodine  će u narednom periodu podneti u Skupštini AP Vojvodine inicijativu za uklanjanje formalnih prepreka, u smislu formiranja Direktorata vojvođanske policije,  koje čine mnogo manji problem i zahtevaju mnogo manje vremena, nego što je dugotrajan proces neadekvatne upotrebe ovako skupe tehnike na način koji je policijskoj službi potpuno stran.   

  

Predsednik Stručnog saveta za odbranu i bezbednost
i član Glavnog odbora LSV
Velimir Kovačević
Odbori LSV | Utorak, 15. 10. 2019. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast šampion u uvođenju novih nameta za građane

Zrenjaninska naprednjačka vlast ne prestaje da nas iznenađuje kreativnošću koju pokazuje u izmišljanju novih načina da poveća namete građanima, saopštila je danas odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina. 
Saopštenja | Utorak, 15. 10. 2019. | Komentara: 0

Kikinđani plaćaju da im bude toplo

Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Kikinda i šef odborničke grupe LSV u gradskoj skupštini Miroslav Grujić, u ime svih odbornika LSV, predao je juče predsednici Skupštine grada predlog za izmenu Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom.
Saopštenja | Ponedeljak, 14. 10. 2019. | Komentara: 0

LSV osuđuje izricanje zatvorskih kazni katalonskim političarima

Jutros je Vrhovni sud Španije izrekao drakonske zatvorske kazne za devet katalonskih lidera, od devet do trinaest godina zatvora. Razlog za nečuvene kazne, koje su primer državne represije, jeste organizovanje referenduma 2017. o nezavisnosti Katalonije. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook