Vreme je da zaustavimo propadanje Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 24. 12. 2019. | Komentara: 0

Vreme je da zaustavimo propadanje Vojvodine

NOVI BEČEJ – Vreme je da zaustavimo propadanje Vojvodine i da se u Vojvodini ponovo živi pristojno i od svog rada, poruka je sa prve tribine Vojvođanskog fronta koja je održana u Novom Bečeju.

LSV
 
Nisu u stanju stolicu da poprave
 
Predsednik Izvršnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović istakao je da je ta tribina početak jedne nove organizacije, jednog novog delovanja u Vojvodini. Istakao je da je, dok je on bio na čelu opštine Novi Bečej, uvek davao i više od svog maksimuma, a to je tražio i od svojih saradnika.
 
- A današnja vlast za četiri godine nije uspela da popravi stolicu koja je polomljena pred kraj mog mandata, pre četiri godine. Nisu u stanju rupe u zidu u ovoj sali da popune. Koriste novogodišnju rasvetu još iz perioda kada sam ja bio na čelu opštine, Gospojinu su unizili, a investitoru, koji je bio spreman da uloži milion evra, su vratili novac. Ugašeno je više sportskih klubova. Moramo se bolje organizovati, ne smemo dozvoliti da Novi Bečej ovako propada. Tako je u svim gradovima i Vojvodine i Srbije – naveo je Šućurović.
 
- Vreme je da zaustavimo propadanje Vojvodine, da novim radnim mestima zadržimo mlade, vreme je da se sve odluke bez nas više ne donose ni u Vojvodini, ni u jednom gradu. Zato je vreme da skupimo hrabrost, da izađemo na izbore, da okupimo komšije, prijatelje i da čuvamo našu Vojvodinu i naš Novi Bečej – poručio je Saša Šućurović.
 
Da Vojvodina živi kao pre 30 godina
 
Predsednik Liberalno-demokratskog pokreta Vojvodine Dragan Civrić je naveo da pamti Vojvodinu kad je cvetala, zna kako su izgledale bolnice, škole, policijske stanice, kako je izgledao Novi Sad, a kako sad izgleda.
 
- Imam pravo zajedno sa svima vama mlađima da zahtevam da ponovo tako živimo. Tako sam rekao i u Beogradu - hoću da Vojvodina živi kao pre 30 godina. Zato Vojvođanski front mora da se izbori da živimo bolje, da odlučujemo o sebi i da dajemo primer drugima, jer Vojvodina je uvek davala primer. Krećemo iz Novog Bečeja a mislim da ćemo se zaustaviti u Skupštini Vojvodine sa velikim uticajem – naveo je on.
 
Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov rekao je da se DSHV priključio Vojvođanskom frontu jer žele da građani žive od svog rada, hoćemo da Vojvodina ne bude prostor koji nema rešeno pitanje pitke vode, kanalizacije, savremenog načina odlaganja i upravljanja otpadom, žele da Vojvodina bude čista i uredna kao što je nekad bila.
 
- Ne želimo Vojvodinu u kojoj će samo jedna manjinska zajednica biti zadovoljna, ne želimo Srbiju i Vojvodinu gde će se manjinski prvaci lepiti uz vladajuće strukture i simulativno iskazivati veselje i radost obučeni u folklorne nošnje, kako je sve divno i krasno. Hoćemo punu ravnopravnosti i integraciju, da odlučujemo o bitnim pitanjima našeg identiteta, jer kao ravnopravni građani planiramo ostvariti sve perspektive koje nam pripadaju i da tako u zajedništvu, okupljeni oko temeljnih demokratskih vrednosti, gradimo bolju perspektivu – zaključio je Žigmanov.
 
Da dajemo kad mi hoćemo, a ne nama da se na kašičicu daje
 
Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić je naglasio da je došlo vreme da se Vojvođani dozovu pameti i da počnu da rade zajednički za svoje interese.
 
- Svedoci smo višedecenijskog pljačkanja Vojvodine, omalovažavanja, nama se ispred nosa prodaje vojvođanska zemlja, uništili su, odneli, oteli sve što su mogli od privrede, raselili ljude... Danas se iz Vojvodine odlazi, a u Vojvodinu se uvek dolazilo. I baš zato je sada važno, kao nikada do sada, da snažno odgovorimo na sve ono što neko misli da može da napravi od Vojvodine, a Vojvodina je ono što je uvek bila, što jeste i što će biti – multinacionalna zajednica ravnopravnih građanki i građana. Vojvodina je višekonfesionalna, ima svoj istorijski identitet, imala je nekad i politički i ekonomski subjektivitet koji joj je nasilno oduzet. Jedino što je ostalo smo mi i naš glas. Mi moramo da kažemo dosta, moramo da zaustavimo taj proces, tako što ćemo iza ove politike stati svi zajedno – kazao je on.
 
Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš je istakao da su se članice Vojvođanskog fronta okupile oko istog sistema vrednosti.
 
-.Mi smo ovde zato što verujemo i u Evropu i u zajedništvo, i u građansku i sekularnu republiku, i u decentralizovanu i regionalizovanu državu. Mi smo ovde zato što želimo da u regionu bude mir, zato što želimo prosperitet, razvoj, da pristojno živimo i zato što ne očekujemo da nam bilo ko išta udeli. Mi hoćemo da zaradimo i da upravljamo onim što smo zaradili. Samo tražimo ono što je naše. I kada god zatražimo ono što je naše uvek se pojavi neki dežurni patriota da kaže to je separatizam, izdaja... neće biti. Ja mislim da je to zdrav razum – istakao je.
 
Kostreš je rekao i da NIS plaća rudnu rentu 3 posto, umesto sedam procenata, koliko je po zakonu. Samo na toj razlici Vojvodini je zakinuto oko 300 miliona dolara.
 
- To je auto-put do Kikinde preko Novog Bečeja, preko Zrenjanina, pa do Beograda; put od Zrenjanina do Novog Sada i put od Kikinde do Sombora i Subotice. To su nam ukrali samo iz toga što nam nisu plaćali porez onoliko koliko je to zakonom u ovoj državi predviđeno. A u Hrvatskoj, Rumuniji, Mađarskoj, zemljama u okruženju rudna renta je između 10 i 18% - ukazao je on.
 
Istakao je i da i da moramo pružiti ruku ljudima i u Beogradu i u centralnoj Srbiji, da se napravi savez i kaže da evropska Srbija nema alternativu, da nećemo da budemo rupa na evropskom tepihu.
 
- Ono što želimo Vojvodini, želimo i Beograđanima, Šumadincima... Ali nisam cicija ako kažem da sve što je naše mora ovde i da ostane. Ako mi najviše imamo, mi ćemo davati kome treba ali kad mi hoćemo. A ne da nam se uzima, a na kašikicu daje – naglašava Kostreš.
 
(SzILSV, 24.12.2019)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook