Za 100 dana ističe Zakon o lustraciji

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2013. | Komentara: 0

Za 100 dana ističe Zakon o lustraciji

NOVI SAD, 4. mart  – Liga socijaldemokrata Vojvodine će u Narodnoj skupštini Republike Srbije pokrenuti inicijativu za produženje Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava na još deset godina, a zatim i njegovu momentalnu primenu.

LSV

Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava (poznatiji kao Zakon o lustraciji) ističe 11. juna.

Deset godina se na različite načine izbegava da taj Zakon bude primenjen i da se Srbija suoči sa svojom prošlošću – ratovima, inflacijama, izolacijom, bedom, iseljavanjima i jezikom mržnje.

Za 100 dana ukoliko Zakon ne bude produžen, Srbija će tu šansu izgubiti.

Zato će LSV zatražiti što širu podršku za ovu inicijativu.

Lustracija je važan činilac u borbi protiv korupcije, borbi za nezavisno sudstvo, borbi protiv svakog nasilja i uopšte, borbi za bolje društvo.

Lustracija odgovorne ne bi oterala u zatvor, ali bi ih imenovala i onemogućila da se bar neko vreme nalaze na političkim ili drugim funkcijama u vlasti, pravosuđu, medijima...

Ne bi mogli neko vreme da se kandiduju za predsednika, premijera, ministre, poslanike, gradonačelnike, sudije, tužioce i urednike.

Na taj način bi neko konačno odgovarao za zla koja smo pretrpeli.

Izostankom lustracije do sada, vratili smo se u mračne devedesete godine prošlog veka. O tome svedoče crni spiskovi sa imenima nevladinih organizacija i medija, napadi i hvalisanja paljenjem zastave AP Vojvodine, prebiranje po nečijoj nacionalnoj pripadnosti u pojedinim nedeljnicima, pretnje političkim neistomišljenicima ili etiketiranje i progon u tabloidima.

Bojan Kostreš,
zamenik predsednika LSV
i šef poslaničke grupe LSV u
Narodnoj skupštini Republike SrbijeIzjave | Sreda, 21. 04. 2021. | Komentara: 0

Ljudska prava na prvom mestu

Državna sekretarka u Ministarstvu za Ijudska i manjinska prava i funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga izjavila je da je Zakon o istopolnim zajednicama samo objašnjavanje očiglednog za Ijude koji žive u takvim zajednicama. 
Izjave | Sreda, 21. 04. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Zakon o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe što pre usvojiti

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak podržao je skup koji je juče održao Socijalni kanabis klub, kojim je Srbija pozvana da usvoji zakon o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe. 
Odbori LSV | Utorak, 20. 04. 2021. | Komentara: 0

Novi Sad je pokazao da nema mesta fašizmu i fašistima!

Novi Sad je juče još jednom jasno poručio da fašizmu i fašistima nema mesta na njegovim ulicama.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook