Za 100 dana ističe Zakon o lustraciji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2013. | Komentara: 0

Za 100 dana ističe Zakon o lustraciji

NOVI SAD, 4. mart  – Liga socijaldemokrata Vojvodine će u Narodnoj skupštini Republike Srbije pokrenuti inicijativu za produženje Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava na još deset godina, a zatim i njegovu momentalnu primenu.

LSV

Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava (poznatiji kao Zakon o lustraciji) ističe 11. juna.

Deset godina se na različite načine izbegava da taj Zakon bude primenjen i da se Srbija suoči sa svojom prošlošću – ratovima, inflacijama, izolacijom, bedom, iseljavanjima i jezikom mržnje.

Za 100 dana ukoliko Zakon ne bude produžen, Srbija će tu šansu izgubiti.

Zato će LSV zatražiti što širu podršku za ovu inicijativu.

Lustracija je važan činilac u borbi protiv korupcije, borbi za nezavisno sudstvo, borbi protiv svakog nasilja i uopšte, borbi za bolje društvo.

Lustracija odgovorne ne bi oterala u zatvor, ali bi ih imenovala i onemogućila da se bar neko vreme nalaze na političkim ili drugim funkcijama u vlasti, pravosuđu, medijima...

Ne bi mogli neko vreme da se kandiduju za predsednika, premijera, ministre, poslanike, gradonačelnike, sudije, tužioce i urednike.

Na taj način bi neko konačno odgovarao za zla koja smo pretrpeli.

Izostankom lustracije do sada, vratili smo se u mračne devedesete godine prošlog veka. O tome svedoče crni spiskovi sa imenima nevladinih organizacija i medija, napadi i hvalisanja paljenjem zastave AP Vojvodine, prebiranje po nečijoj nacionalnoj pripadnosti u pojedinim nedeljnicima, pretnje političkim neistomišljenicima ili etiketiranje i progon u tabloidima.

Bojan Kostreš,
zamenik predsednika LSV
i šef poslaničke grupe LSV u
Narodnoj skupštini Republike Srbije



Saopštenja | Utorak, 27. 02. 2024. | Komentara: 0

Napad na grb i zastavu Vojvodine napad su na samu autonomiju Vojvodine

Pre 20 godina, odlukom njene Skupštine, Autonomna Pokrajina Vojvodina dobila je svoje simbole. Zastavu i grb.
Odbori LSV | Ponedeljak, 26. 02. 2024. | Komentara: 0

Zašto načelnik Gradske uprave Zrenjanina Nenad Domjeskov krije informacije od javnog značaja?

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina uputila je još 22. januara Gradskoj upravi Zrenjanina zahtev kojim traži informaciju o ukupnom broju građana sa teritorije grada Zrenjanina koji su upisani u birački spisak.

Saopštenja | Petak, 23. 02. 2024. | Komentara: 0

Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI zahteva od vlasti da zaustave proterivanje aktivista Andreja Gnjota iz Belorusije i Elene Koposove iz Ruske Federacije, koji su spas od progona u svojim državama pronašli u Srbiji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook