Za LSV nisu problem ni izbori

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 26. 08. 2014. | Komentara: 0

Za LSV nisu problem ni izbori

BEOGRAD – Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je sinoć da će Vojvodinom vladati ona opcija koja bude imala najbolji program i koja ima podršku građana.

LSV

- Ja sam ubeđen da će se naći ovaj minimum snage koji je potreban da zajedno sednemo da se dogovorimo i da pokušamo za ovih godinu dana da pomerimo stvari sa mrtve tačke. Ukoliko se to ne desi u narednih mesec dana, realno je i raspisivanje izbora, a to Ligi socijaldemokrata Vojvodine nije problem – istakao je on gostujući u emisiji „Oko“ na Radio-televiziji Srbije.

Da je bilo razumevanja,
slika bi bila drugačija
 
Komentarišući šta je Ligi bliže – koncentraciona vlada ili rekonstrukcija, Bogaroški je ukazao da je LSV nastala pre skoro 25 godina kao stranka koja se prevashodno bavi interesima Vojvodine, autonomijom Vojvodine, odnosno zaštiti interesa građana i građanki Vojvodine. Zbog toga je teško napraviti neke velike kompromise u odnosu na ono šta ligaši zastupaju.
 
- Nekako logika nalaže da bi se verovatno lakše dogovorili sa svojim tradicionalnim partnerima jer ipak smo 14 godina delili neki vrednosni sistem. Ali ne isključujem mogućnost da razgovaramo i na druge teme i sa drugim poslaničkim grupama što je i do sada bila praksa u ovom mandatu – ukazao je potpredsednik LSV.
 
Kada je u pitanju Program u deset tačaka Pokrajinskog odbora Demokratske stranke, on je istakao da je to gest koji nije viđen na srpskoj političkoj sceni, jer je to faktički platforma
koju Liga ponudila DS-u i NDS-u za razgovore i koja je usaglašena.
 
- Meni je drago u krajnjem slučaju što Demokratska stranka vidi da ciljevi za koje se Liga socijaldemokrata Vojvodine već godinama zalaže jesu nešto za šta se vredi boriti. Ali to otvara nekoliko pitanja i zbog toga je i ta reakcija (pokrajinske) poslanice (Maje) Sedlarević koja je zastupala neke od tih tema koje su sada i ciljevi DS-a, a koje nije uspela da ih završi u pokrajinskoj Skupštini – naglasio je Bogaroški i dodao da je ta vrsta razumevanja postojala pre četiri, pet ili šest godina veruje da bi sada imali bitno drugačiju situaciju i oko finansiranja i funkcionisanja Autonomne Pokrajine i uopšte oko rezultata koji su postignuti u APV.
 
Krajnje je vreme da se nešto preduzme
 
Branislav Bogaroški je ukazao da je LSV sa NDS-om inicirala razgovore sa DS-om „jer smo svesni činjenice da koalicija na nivou pokrajine ne funkcioniše već neko vreme onako kako bi trebalo“. Istakao je da Liga prva nije zadovoljna rezultatima te koalicije, dodajući i da su rezultati izbora pokazali da ono što je ostvareno u prethodne dve godine nije dovoljno i građani su to ocenili svojim glasovima.
 
- Zbog toga je krajnje vreme da se nešto preduzme i da pokušamo da stabilizujemo situaciju u AP Vojvodini. Da li će to biti kroz rekonstrukciju postojeće vlade uz NDS kao novog koalicionog partnera ili će to biti neka koncentraciona vlada zavisi pre svega, po našem stanovištu, od toga šta se programski nudi – kazao je on, dodavši da se sada čuju samo medijske najave a da nema detalja tih programa. Naglasio je da zna za stav DS-a da ne želi u koncentracionu vladu, ali je podsetio da su DS i SNS, na prvom mestu, bili nosioci posla oko usaglašavanja Statuta APV sa odlukom Ustavnog suda.
 
Potpredsednik LSV je istakao da ulazak u koncentracionu vladu, bez DS-a, pre svega zavisi od programskih ciljeva i ponovio da se kroz razgovore sa Demokratskom strankom pominjalo nešto od onoga što se nalazi u njihovom programu - policijska uprava, statistički zavod, reosnivanje
Vojvođanske akademije nauka i umetnosti... Istakao je i da je taj koncept izvodljiv, jer je u skladu sa važećim zakonskim propisima, ali da do sada nije postojala volja da se to sprovede – ni od stranke DS-a dok je bila na vlasti, niti je to slučaj sa SNS-om koji poslednje tri godine ima vlast u rukama. Potpredednik Lige je rekao i da nije tajna da osnosi sa demokratama nisu dobri.
 
- Vi kad imate situaciju da na prečac donosite odluku o dokapitalizaciji Razvojne banke Vojvodine, a onda poništavate tu odluku, gasite Razvojnu banku Vojvodine, a da prethodno nema komunikacije sa koalicionim partnerima koji treba da snose odgovornost za to, očigledno je da to ne štima. I zbog toga smo ukazali na neke ljude koje smatramo da su kamen spoticanja u našim odnosima – rekao je Bogaroški.
 
Istakao je i da misli da mišljenje poslanika LSV ima neku težinu i Skupštini AP Vojvodine, ali da je takva situacija bila i kada je u pokrajinskom parlamentu bilo pet predstavnika Lige i sad kad ih je deset.
 
Komentarišući deset teza Bojana Pajtića o Srbiji, Bogaroški je rekao da je to veoma zanimljivo štivo, te da su tu vidljivi poprilični zaokreti u politici demokrata, a vreme će pokazati da li Demokratska stranka stvarno sledi neki novi put ili pokušava da ga nađe.
 
(BILSV, 26.08.2014)



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook