Za punu platu kikindskih trudnica

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 30. 03. 2011. | Komentara: 0

Za punu platu kikindskih trudnica

KIKINDA - Đurđina Jerinkić, predsednica Foruma žena GrO LSV Kikinda, i Gordana Perunović Fijat, odbornica LSV u SO Kikinda, održale su 29. marta konferenciju za medije posvećenoj inicijativi LSV da se ženama na održavanju trudnoće dotira iznos do pune plate.

Objašnjavajući novinarima zakonsku regulativu, Đurđina Jerinkić je naglasila da zakon ostavlja opštinama mogućnost da trudnicama obezbede onih 35% od plate koji su im oduzeti zbog bolovanja, te da neka mesta, na primer Beograd i Jagodina, ovu mogućnost već koriste, zbog čega će i odbornici LSV u Kikindi pokrenuti ovakvu inicijativu u SO Kikinda.

- Od ovakve odluke prednosti će imati svaka žena. Spadamo u zemlje sa najstarijim stanovništvom na svetu, natalitet je upola manji od broja umrlih, zato se LSV zalaže za bolji položaj naših trudnica - rekla je Jerinkićeva.  Gordana Perunović Fijat je istakla da se u opštini Kikinda već godinama rađa oko 500 dece, dakle, u ovom trenutku manje od 1.000 žena u opštini je u drugom stanju; i od ovog malog broja većina je nezaposlena, a verovatno se neće ni zaposliti dok je trudnoća u toku, te da suma novca kojom bi se obezbedila puna plata za zaposlene trudnice ne može biti velika.

- Sadašnjim zakonskim rešenjem praktično je kažnjena žena koja mora da održava trudnoću, i cela njena porodica - rekla je Perunović Fijat, uz primedbu da je ulaganje u decu - jedno od retkih ulaganja koje se ljudskom rodu uvek isplatilo.

(BILSV, 30.03.2011.)




Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook