Za punu platu kikindskih trudnica

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 30. 03. 2011. | Komentara: 0

Za punu platu kikindskih trudnica

KIKINDA - Đurđina Jerinkić, predsednica Foruma žena GrO LSV Kikinda, i Gordana Perunović Fijat, odbornica LSV u SO Kikinda, održale su 29. marta konferenciju za medije posvećenoj inicijativi LSV da se ženama na održavanju trudnoće dotira iznos do pune plate.

Objašnjavajući novinarima zakonsku regulativu, Đurđina Jerinkić je naglasila da zakon ostavlja opštinama mogućnost da trudnicama obezbede onih 35% od plate koji su im oduzeti zbog bolovanja, te da neka mesta, na primer Beograd i Jagodina, ovu mogućnost već koriste, zbog čega će i odbornici LSV u Kikindi pokrenuti ovakvu inicijativu u SO Kikinda.

- Od ovakve odluke prednosti će imati svaka žena. Spadamo u zemlje sa najstarijim stanovništvom na svetu, natalitet je upola manji od broja umrlih, zato se LSV zalaže za bolji položaj naših trudnica - rekla je Jerinkićeva.  Gordana Perunović Fijat je istakla da se u opštini Kikinda već godinama rađa oko 500 dece, dakle, u ovom trenutku manje od 1.000 žena u opštini je u drugom stanju; i od ovog malog broja većina je nezaposlena, a verovatno se neće ni zaposliti dok je trudnoća u toku, te da suma novca kojom bi se obezbedila puna plata za zaposlene trudnice ne može biti velika.

- Sadašnjim zakonskim rešenjem praktično je kažnjena žena koja mora da održava trudnoću, i cela njena porodica - rekla je Perunović Fijat, uz primedbu da je ulaganje u decu - jedno od retkih ulaganja koje se ljudskom rodu uvek isplatilo.

(BILSV, 30.03.2011.)




Saopštenja | Utorak, 27. 02. 2024. | Komentara: 0

Napad na grb i zastavu Vojvodine napad su na samu autonomiju Vojvodine

Pre 20 godina, odlukom njene Skupštine, Autonomna Pokrajina Vojvodina dobila je svoje simbole. Zastavu i grb.
Odbori LSV | Ponedeljak, 26. 02. 2024. | Komentara: 0

Zašto načelnik Gradske uprave Zrenjanina Nenad Domjeskov krije informacije od javnog značaja?

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina uputila je još 22. januara Gradskoj upravi Zrenjanina zahtev kojim traži informaciju o ukupnom broju građana sa teritorije grada Zrenjanina koji su upisani u birački spisak.

Saopštenja | Petak, 23. 02. 2024. | Komentara: 0

Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI zahteva od vlasti da zaustave proterivanje aktivista Andreja Gnjota iz Belorusije i Elene Koposove iz Ruske Federacije, koji su spas od progona u svojim državama pronašli u Srbiji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook