Zakon mora biti na strani žrtava porodičnog nasilja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 31. 05. 2017. | Komentara: 0

Zakon mora biti na strani žrtava porodičnog nasilja

Novi Sad, 31. maj 2017 - Dan uoči početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine insistira na odgovorima Ministarstva pravde, koji su izostali u promociji zakona. Da li je predviđena koordinacija svih organa i institucija, koji treba da učestvuju u prevenciji i zaštiti žrtava nasilja u porodici i partnerskim odnosima? 

LSV

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine su u Narodnoj skupštini Republike Srbije učestvovali u diskusiji o Nacrtu zakona, predlažući kroz amandmane rešenja koja mogu pomoći u još većoj efikasnosti Zakona. Takođe, Forum žena LSV je svojim inicijativama pokazala spremnost da aktivno doprinese pronalasku odgovora na pitanja koja su kroz praksu u prethodnom periodu ostala otvorena. 

Od izuzetne važnosti je dosledna primena, informisanje i koordinacija svih postupajućih službenika koji učestvuju kroz rad policijskih uprava, centara za socijalni rad, javnim tužilaštvima i zdravstvenim ustanovama. 

Potrebno je da centri za socijalni rad iniciraju izradu i zaključivanje sporazuma o saradnji u jedinicama lokalne samouprave u kojima ovaj dokument još nije donet, a predstavlja rezultat rada pojedinaca, udruženja i organizacija koje pružaju pomoć žrtvama nasilja u porodici i partnerskim odnosima. 

Saradnja na lokalnom nivou može doprineti efikasnijoj borbi protiv nasilja u porodici i partnerskim odnosima, jer na taj način svi učesnici mogu doprineti u cilju prilagođavanja potrebama i specifičnostima lokalne zajednice. Samo na taj način, koordinacija organa koji postupaju u borbi protiv nasilja može pružiti adekvatan odgovor i podršku žrtvama, što je Liga socijaldemokrata Vojvodine podržala svojim amandmanima na Nacrt zakona i akcijama Foruma žena LSV. 

Kako predviđa Zakon čija primena počinje sutra, 1. juna, predviđena je koordinacija aktivnosti sa lokalnim telima za rodnu ravnopravnost, zbog čega je izuzetno važno da Ministarstvo pravde odgovori na pitanje da li su navedena radna tela - komisije i saveti - pripremljena za saradnju sa svim ustanovama, organima i organizacijama u situacijama nasilja nad ženama.

Predsednica Foruma žena 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Nataša Terbec



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook