Zakon o sportu uvažio sve primedbe iz Pokrajine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 02. 02. 2016. | Komentara: 0

Zakon o sportu uvažio sve primedbe iz Pokrajine

BEOGRAD – Tokom današnje načelne rasprave o Predlogu zakona o sportu, narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga ukazala je da Liga na taj akt nije podnosila amandmane jer su tokom javne rasprave prihvaćene sve sugestije Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i resorne sekretarke Marinike Tepić. Papuga je zbog toga pohvalila ministra Vanju Udovičića što je prihvatanjem tih sugestija izbegnuto novo umanjenje ingerencija AP Vojvodine i lokalnih samouprava, u domenu sporta. Ona je podsetila da je najsporniji bio pokušaj uvođenja nadzora koji bi pokrajinski Sekretarijat za sport i omladinu i sve jedinice lokalne samouprave sveo na organizacionu jedinicu resornog ministarstva. 


Nezakonit nadzor

– Taj predlog je republičke sportske inspektore ministarstva promovisao u republičke budžetske inspektore, državne revizore, pa i ministre, dajući im protivzakonita ovlašćenja da nadziru programe,  projekte i ugovore preko kojih se zadovoljavaju potrebe i interesi građana u oblasti sporta u pokrajini i jedinicama lokalne samouprave – navela je poslanica LSV Precizirala je da bi na taj način zadiralo u nadležnosti drugih ministarstava i organa državne uprave, jer je bilo predviđeno da republički sportski inspektori vrše nadzor nad izvršnim organima čiji je osnivač Skupština AP Vojvodine i nad izvornim poslovima koji se finansiraju iz budžeta APV. 
– I još više, da republički sportski inspektor novčano kažnjava pokrajinske i lokalne organe, dajući mu na taj način nadležnost drugostepenog organa i ovlašćenja ministra. Time se potpuno derogiraju nadležnosti teritorijalinih autonomija i lokalne samouprave u oblasti sporta i svode se na izvršioce ministrastva. Da ne bude zabune, i oni su pod nadzorom, pod stručnim i zakonskim nadzorom budžetske insspekcije i Državne revizorske institucije, a ne republičkog sportskog inspektora – navela je Papuga ukazujući da je dobro što je ova odredba promenjena.

Netaknute ingerencije

Olena Papuga je konstatovala da je obim izvornih nadležnosti i poslova APV u oblasti sporta optimalan, netaknut u odnosu na dosadašnja ovlašćenja.

– To cenimo kao objektivni odnos prema potrebama Vojvođana u oblasti sporta, naročito u daljem opremanju i izgradnji sportske infrastuktre kojom Vojvodina može da se podiči – navela je ona podsetivši da je veliki broj olimpijaca upravo potekao u vojvođanskim klubovima, jer je pokrajinska adminstracija jedina koja godinama stipendira sportiste u juniorskom i kadetskom uzrastu. Podsetila je i na mnogobrojne sportiste, olimpijce koji su zahvaljujući angažmanu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu osvajali najsjanija odličja na mnogobrojnim takmičenjima, poput kajakaša Marka Dragosavljevića i Marka Novakovića, skakačice Ivane Španović, višebojca Mihala Dudaša ili paraolimpijke Borislave Perić Ranković, kao i rvača Davora Štefaneka.

Poslanica LSV je pohvalila i činjenicu da se ovim zakonom popravlja tretman školskog sporta. Skrenula je pažnju na probleme sa zdravstvenim pregledima dece, odnosno obaveznim utvrđivanjem zdravstvene sposobnosti među učenicima, što je u velikoj meri onemogućavalo šire učešće dece u školskom sportu, pošto su troškovi tih lekarskijh pregleda padali na teret roditelja. Nakon što je na taj problem ukazao pokrajinski Sekretarijat za sport i omladinu, 2013. godine Ministrastvo za sport pozivitno je reagovalo i izborilo se da i Ministarstvo zdravlja podrži promenu te prakse. 

– Ovaj predlog zakona o sportu uvažio je i sve iznete argumente Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i možemo reći da je ponuđeno rešenje da su za decu do 14 godina svi zdravstveni sportski pregledi besplatni, odnosno ulaze u režim redovnog ili vanrednog sistematskog pregleda, jedan od najvećih benefita ovog zakona – istakla je Papuga.

Zamerke na snižavanje standarda

Olena Papuga je iznela i zamerke na rešenje da se, pored dosadašnje prakse da se radom sa decom do 14 godina mogu baviti samo sportski stručnjaci sa višom ili visokom stručnom spremom, sada pojavljuje opcija stručnog osposobljavanja za poseban rad sa decom, što je zapravo snižavanje standarda.  

– Vrlo često i za najužu licencu moraju da se prođu određene edukacije bez ikakvog stručnog opravdanja. Licenciranje je zamišljeno kao permanentno usavršavanje koje važi za sve saveze koji žele da napreduju i imaju rezultat i bez zakonske obaveze, a nije licenciranje novi prostor za punjenje budžeta. U tom smislu, i u ovom predlogu se ne vide jasna rešenja, sem da u okviru sticanja licence može istovremeno i stručno osposobiti kadar,  što svakako nije usavršavanje – navela je poslanica LSV. 

Ona je pohvalila što je ovom zakonu školski sport ima značajno mesto, podsetivši da je Pokrajina sačinila prvu temeljnu bazu podataka o stanju sportske školske infrastrukture i školskog sporta uopšte u AP Vojvodini, a koja služi da u težištu kapitalnih ulaganja pokrajinskog sekretarijata budu školski sportski objekti. 

– Ta baza je dostavljena ministarstvu na uvid, a na osnovu podataka iz baze, pokrajinski sekretarijat je za sve 103 škole u AP Vojvodini, koje imaju fiskulturne sale, obezbedio neophodnu sportsku opremu i rekvizite – dodala je Papuga. Govoreći o značaju školskog sporta, podsetila je da je 2014. godine vraćena i Sportska školska olimpijada omladine Vojvodine, ukinuta 1989. godine, a koja je u svom prvom izdanju u Somboru okupila 3.000 đaka sportista.

(BILSV, 02. 02. 2016)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook