Zakonski predlozi negiraju AP Vojvodinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 24. 07. 2012. | Komentara: 0

Zakonski predlozi negiraju AP Vojvodinu

NOVI SAD - Narodna poslanica Aleksandra Jerkov rekla je u Skupštini Srbije da poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine neće podržati nijedan od predloženih zakonskih predloga o vladi i ministarstvima.


- Zakon o ministarstvima u potpunosti negira ovlašćenja i nadležnosti AP Vojvodine, ignoriše postojanje njenih bilo kakvih nadležnosti i mislim da su svi razlozi koje sam navela sasvim dovoljni odgovori na pitanje zbog čega poslanička grupa LSV neće glasati za ovaj zakon - rekla je Jerkova.
Prema njenim rečima, LSV neće podržati zakon o vladi jer vlada preuzima nadležnosti u odnosu na nosioce javnih ovlašćenja, a u zakonu nedostaje deo koji bi objasnio da li se od toga izuzimaju nezavisna regulatorna tela.

- Broj ministarstava je 17, a kada se pogleda struktura ministarstava nije važan samo kvantitet, već i kvalitet tih resora. Kada to uporedimo sa prethodnom vladom, vidimo da su mnoga ministarstva nestala, a sa druge strane neobjašnjivo postoje neka minisitarstva koja imaju slične ili istovetne nadležnosti - rekla je Aleksandra Jerkov, dodajući da ne gaji nikakve iluzije da će bilo koji od predloženih amandmana biti usvojen jer je usvajanje ovih zakona isključivo izraz volje političke većine.

- Imamo priliku da vidimo predlog zakona koji je pravljen isključivo kao predmet koalicionog dogovora, gde tačno prema ministarstvima koja su predviđena možemo da vidimo ko će ta ministarstva voditi. Mi ovde ne tražimo ljude na osnovu ministarstava, nego su ministarstva pravljena prema apetitima određenih pojedinaca u vladajućoj koaliciji. Zbog toga mislimo da je ovaj predlog zakona loš - naglasila je ona.

Jedan od amandmana odnosi se na Ministarstvo finansija i privrede kojim bi trebalo da rukovodi Mlađan Dinkić.

- Već nekoliko vlada za redom imamo praksu da ministarstva za koja je zadužen gospodin Dinkić imaju neverovatan spektar nadležnosti, da za razliku od ostalih ministarstava čije se nadležnosti mogu opisati u jednom ili dva stava, za ministarstva gospodina Dinkića nisu dovoljne čak ni dve stranice da bi se obuhvatile nadležnosti tih ministarstava. Naš predlog u tom smislu jeste da to ministarstvo bude samo ministarstvo finansija - istakla je Jerkova. Ona je dodala da „ministar finansija ne bi trebalo da se bavi pružanjem usluga na skijalištima ili uređenjem, održavanjem, opremanjem i pružanjem usluga u tematskim parkovima, javnim kupalištima".

- Zaista smatramo da ministar finansija u Srbiji ima preča posla nego da se bavi tematskim parkovima. I to je jedna od naših sugestija - kazala je ona.

Jerkov je naglasila i da se sugestije odnose i na ministarstva koja imaju sličan ili istovetan delokrug poslova, kao što su ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i urbanizma, zatim ministarstvo energetike i razvoja i zaštite životne sredine, prostorno planiranje. Takođe, kako je rekla, najveća zamerka poslaničke grupe LSV se odnosi na to što ne postoji ministarstvo za ljudska i manjinska prava, a iz predloženih predloga se ni ne vidi koje bi se ministarstvo bavilo tim pitanjem.

Poslanička grupa LSV predložila je formiranje 16 ministarstava: ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo finansija, ministarstvo spoljnih poslova, ministarstvo odbrane, ministarstvo pravde, državne uprave i lokalne samouprave, ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, ministarstvo infrastrukture, ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ministarstvo prosvete i nauke, ministarstvo zdravlja, ministarstvo energetike, prirodnih resursa, rudarstva i zaštite životne sredine, ministarstvo kulture i informisanja, ministarstvo rada i socijalne politike, ministarstvo omladine i sporta, ministarstvo privrede, trgovine i regionalnog razvoja, ministarstvo tehnološkog razvoja i telekomunikacija.

(BILSV, 24.07.2012)




Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook