Zaštititi naftna polja u Vojvodini i podići rudnu rentu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 03. 06. 2018. | Komentara: 0

Zaštititi naftna polja u Vojvodini i podići rudnu rentu

Novi Sad, 03. jun 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje Aleksandru Antiću, ministru rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, koje su aktivnosti pokrenute u prethodnom periodu u cilju odgovornijeg poslovanja Naftne industrije Srbije, odnosno ruskog preduzeća ''Gaspromnjeft'' koje je većinski vlasnik nekadašnjeg naftnog gigante Autonomne pokrajine Vojvodine?

LSV

Kao što je poznato, u javnost su pre više od godinu dana izašle informacije o uništavananju naftnih polja u Vojvodini. Javnost je mogla da sazna da NIS  u Vojvodini eksploatiše domaća naftna polja metodom koja u svetu nije dozvoljena, pa preti velika opasnost da naša zemlja za nekoliko godina ostane bez sopstvenih zaliha nafte.Poseban je problem mogućeg zagađenja vodotokova, što može imati nesagledive posledice za zdravu životnu sredinu.

Podsećamo ministra Aleksandra Antića da je on ministar u Vladi Republike Srbije, te da po Ustavu i Zakonu mora štiti interese države u kojoj mu je poverena važna javna delatnost.
Uz ovo, potrebno je naglasiti da većinski ruski vlasnik NIS-a i dalje  u našoj zemlji plaće rudnu rentu u iznosu od svega 3%, a ne 7%, kako je regulisano Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Važno je podsetiti i da je rudna renta u Ruskoj federaciji oko 20%, a u zemljama Evrope između 10% i 20%.

Ovakav odnos prema interesima građana naše države je nedopustiv, te Liga socijaldemokrata Vojvodine traži hitnu rekaciju nadležnih organa. Štititi interese drugih država, a zanemarivati sopstvene, je nedopustivo.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš




Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook