Zašto država ne poštuje zakon kao i građani?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 21. 11. 2017. | Komentara: 0

Zašto država ne poštuje zakon kao i građani?

 BEOGRAD – Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Republike Srbije Olena Papuga pitala je na današnjoj sednici premijerku Anu Brnabić kada će u skupštinsku proceduru ući izmene Zakona o vraćanju imovine.

LSV

- 100.000 građana čeka da im Agencija za restituciju reši predmete. A pitam i da li će u tom zakonu biti predviđena substitucija – upitala je Papuga.

Država kasni, a građani moraju da poštuju zakon

Drugo pitanje Papuga je uputila ministru finansija Dušanu Vujoviću zašto ministarstvo finansija ne poštuje zakon o PDV i ne vraća ga  preduzetnicima u zakonski propisanom roku od 45 dana.

- Domaći preduzetnici, koji su orijentisani na izvoz podnose dokumentaciju za prijavu PDV-a do 15-og u mesecu. Pošto se pri izvozu PDV ne iskazuje, ali svakog meseca pri poreskoj prijavi država je u obavezi da im vrati isti, jer kupuju sirovine, uglavnom na domaćem tržistu, na kojem se PDV i obračunava, a finalni proizvod plasiraju u izvoz, gde im se PDV ne zaračunavaju – objasnila je Papuga.

Kako je rekla, država je u obavezi da na osnovu Zakona o porezu na dodatu vrednost u roku od 45 dana vrati preduzetnicima PDV od momenta predaje poreske dokumentacije, kao što  i svaki preduzetnik, kod kojeg je situacija obrnuta, mora da plati PDV u određenom zakonskom roku, jer ako to ne uradi on krši zakon.

 - Država krši zakon, jer kasni i do tri meseca sa povratom PDV-a, što stvara problem sa likvidnošću preduzetnika. U slučaju kada preduzetnik mora da plati taj porez, država je jako  efikasna. On porez mora da plati u 45 dana. A na povrat PDV od države se čeka i do pola godine – rekla je poslanica LSV.

Nisu ista pravila za svako treće dete

Papuga je pitala ministarku Slavicu Đukić Dejanović zašto majke trećeg deteta u Srbiji najmanje jednom godišnje moraju predškolskim ustanovama da dokazuju da im je to stvarno treće dete, kako bi boravak u vrtiću bio besplatan, kao i zašto nije vrtić besplatan za svako treće dete u Srbiji.

- Zašto opštine mogu same da određuju da li će treće dete i svako naredno boraviti besplatno u obdaništima ili ne? Zašto su deca diskriminisana, ako žive u nerazvijenijim opštinama pa roditelji moraju da plaćaju punu cenu? Opštinsko veće u Kuli je donelo odluku  da roditelji za svako treće dete i svako naredno po redu plaćaju 50 odsto od redovne cene, iako je do sada to bilo besplatno.

Ko kontroliše autobuse za prevoz đaka?


Ministra Mladena Šarčevića i Jasminu Milošević iz Uprave za bezbednost saobraćaja uputila je pitanje šta se dešava sa školskim autobusima.

 - Znamo da su pojačane kontrole vozača i autobusa koji prevoze decu na ekskurzije, ali pitam ko kontroliše i kako autobuse koji prevoze učenike iz mesta u mestu tokom školske godine – ukazala je Papuga.

Kako je kazala, autobusi bi možda trebalo da se bar dva puta godišnje šalju na tehnički pregled.

Diskriminacija  građana na selu

Poslednje pitanje Olena Papuga uputila je ministru Zlatiboru Lončaru, a tiče se besplatne prevencije građana.

 - Akcija je za pohvalu i mislim da je uspela, ali mislim da su opet diskriminisani građani koji žive na selu, jer oni ne mogu da doputuju do prvog najbližeg Kliničkog centra ili opšte bolnice. Pa bi možda bilo dobro organizovati prevoze za te besplatne preventivne preglede – rekla je poslanica tražeći odgovor da li će se po tom pitanju nešto uraditi.

(BILSV, 21.11.2017)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook