Zašto kineske kompanije ne plaćaju struju u Srbiji?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 28. 07. 2020. | Komentara: 0

Zašto kineske kompanije ne plaćaju struju u Srbiji?

Novi Sad, 28. jul 2020 - Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje da spisak od 20 najvećih dužnika po računu za struju, koji je objavila Elektroprivreda Srbije, neće ostati samo mrtvo slovo na papiru i da će dug biti plaćen.

LSV

EPS je upoznao javnost da dug 20 najvećih dužnika iznosi više od 19 milijardi dinara, što je približno iznosu godišnjih budžeta svih gradova i opština u Banatu.

Nadležni u Elektroprivredi Srbije redovno pozivaju građane da plaćaju svoje račune i još redovnije isključuju dužnike, bez obzira što se radi o mnogostruko manjim iznosima u odnosu na dugove pojedinih kompanija. U uslovima teške finansijske situacije, većina građana jedva osigurava egzistenciju. 

Posebno je interesantno što se u samom vrhu velikih dužnika nalaze i pojedine strane firme. Naročito kineske. 

Najveći dužnik je „Železara Smederevo“ u vlasništvu kineske kompanije „Hesteel Group“ sa dugom od gotovo 4,7 milijardi dinara. Pri vrhu je još jedna kineska kompanija „Serbia Zijin Bor Coper“ koja duguje 871 milion dinara. 

Tragična je činjenica da država ne vodi računa o svojim ekonomskim interesima i dopušta ogromno gomilanje dugova kompanija koje dolaze iz mnogo bogatijih država. 

Sa druge strane, mnogim stranim kompanijama su date velike povoljnosti da bi investirale u Srbiju i tako pomogle našoj državi i njenim građanima. Da li je neplaćanje struje jedan od vidova pomoći? 

LSV očekuje hitnu reakciju Elektroprivrede Srbije, ali i nadležnih državnih organa. 

Ako smo ekononomski nejaka država, sugurno je da nismo kolonija koju će neko isisati, isušiti i na kraju baciti!

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook