Zašto se kasni sa izmenama Zakona o nacionalnim savetima?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 18. 03. 2018. | Komentara: 0

Zašto se kasni sa izmenama Zakona o nacionalnim savetima?

Novi Sad, 18. mart 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje nadležnima u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave dokle se stiglo u procesu izmana i dopuna Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih zajednica?

LSV

Proces izrade nacrta izrada i dopuna ovog Zakona započeo je pre više od godinu dana, a njihovo usvajanje najavljeno je za drugu polovinu jeseni 2017.godine. Sada smo na pragu proleća 2018.godine, ali posao još nije završen.

U samom procesu usagalašavanje teksta nacrta Zakona uočene su brojne manjkavosti i nerazumevanja pozicije nacionalnih zajednica, pre svega u Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Republika Srbija mora donositi afirmativne mere u oblasti unapređenja položaja pripadnika nacionalnih zajednica, ali se čini da Vlada i ministarstvo ne poseduju dovoljno kapaciteta za pozitivne iskorake.
Srbija je u procesu pregovaranja sa Evrospkom unijom, a poglavlje 23. koje reguliše i osnovna prava jedno je od najbitnijih u pregovorima. Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina Vlada Republike Srbije je usvojila pre tačno dve godine.

Najbitnije je pitanje koliko je stavki iz Akcionaog plana sprovedeno, a koliko nije?

LSV očekuje da Vlada i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ulože mnogo više napora u procesu rešavanja otvorenih pitanja nacionalnih zajednica, kako normativnih, tako i onih u svakodnevnom životu.

Potpredsednik
Izvršnog odbora Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook