Zašto se ne priznaju fakultetske diplome medicinskih sestara?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 28. 03. 2013. | Komentara: 0

Zašto se ne priznaju fakultetske diplome medicinskih sestara?

NOVI SAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga zatražila je danas od ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović i ministra prosvete Žarka Obradovića odgovor na pitanje zbog čega se u praksi ne priznaju diplome visokoobrazovanih medicinskih sestara koje su stekle obrazovanje na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a priznaju se diplome strukovnih medicinskih sestara stečene na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu.

LSV

Ona je u svom poslaničkom pitanju upozorila da te visokoobrazovane medicinske sestre unutar svih nivoa zdravstvene zaštite obavljaju poslove predviđene za medicinske sestre sa srednjom školom, bez mogućnosti da učestvuju u podizanju nege pacijenata na viši nivo, za šta su i školovane.

– U kliničko-bolničkoj praksi, tamo gde su one najpotrebnije, nije definisan položaj medicinskih sestara koje završe fakultete. U obrazovnom sistemu je pronađeno rešenje pa one, u skladu sa stepenom obrazovanja imaju definisan koeficijent i, shodno tome, odgovarajuću materijalnu nadoknadu – rekla je Papuga dodajući da takvi kadrovi za sada predaju na Medicinskom fakultetu i u državnoj Medicinskoj školi u Novom Sadu, gde predaju predmete u oblasti zdravstvene nege.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović nije direktno odgovorila na ovo pitanje, dodajući samo da je procena da se ne treba uskraćivati onima koji žele da se obrazuju, u skladu sa potrebom svakog čoveka da se obrazuje, ali da kapaciteti za zapošljavanje zavise isključivo od ekonomskog potencijala zemlje. Papuga je zapitala ministarku da li ona to preporučuje tim studentima da zapravo studiraju po svom nahođenju i da se obrazuju za svoju potrebu, iako im to neće ništa značiti u životu?

– Ne razumem šta preporučujete takvim studentima – rekla je Papuga podsetivši da se od školske 2006. godine, svake godine iz budžeta Republike Srbije izdvajaju sredstva za školovanje 70 studenata, budućih organizatora zdravstvene nege, te da se pored njih upisuje i po 30 samofinansirajućih studenata budućih strukovnih medicinskih sestara.

– Znači, država se odriče određenih sredstava da bi se školovali ti studenti, a kad završe tu visoku školu, neće imati posao. Koji je onda interes države da iz budžeta izdvaja ta sredstva – zapitala je Papuga ističući da je očigledno da Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja po ovom pitanju deluju neusklađeno.

(BILSV, 28. 03. 2013.)



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook