Zaustaviti gašenje svinjarstva efikasnim planom i subvencijama

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0

Zaustaviti gašenje svinjarstva efikasnim planom i subvencijama

Novi Sad, 11. februar 2021 - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da se oformi tim koji bi pronašao rešenje za trenutno alarmantno stanje u oblasti stočarstva, zbog realne pretnje gašenja proizvodnje svinja.

LSV

Podatak da je trenutno cena žive vage svinja jeftinija od najjeftinijih cigareta, vrlo je ilustrativan i reflektuje na najbolji način probleme sa kojim se bore odgajivači svinja.

Situacija u kojoj se našla naša proizvodnja svinja zahteva brzu i energičnu akciju, kako se ova poljoprivredna grana ne bi potpuno ugasila.

Zbog niske otkupne cene, a visokih troškova proizvodnje, sve više stočara odlučuje se da odustane od gajenja svinja.

Na samom pragu odobrenja za izvoz svinja u EU bilo bi žalosno da se još jedna tradicionalna grana proizvodnje u Srbiji ugasi.

Stočarstvo se u Evropi subvencioniše i na nivou nacionalnih država, a uspostavljena je i „Zajednička poljoprivredna politika“ na nivou Evropske unije, koja predstavlja zajednička pravila za programe direktne podrške za poljoprivrednike.

Pozivamo državu da pronađe rešenje, koje bi omogućilo našim proizvođačima svinja da prevaziđu ovu krizu i nakon toga nastave svoju proizvodnju za naše i evropsko tržište.

Ako je moguće pronaći sredstva za subvencionisanje stranih investitora, koji zapošljavaju naše radnike, treba pronaći mogućnost da se subvencionisanjem proizvodnje svinja ili nekim drugim vidom pomoći zaustavi gašenje ove grane stočarske proizvodnje.

Nevena Subotić
članica Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata VojvodineSaopštenja | Subota, 27. 02. 2021. | Komentara: 0

Zastavu Vojvodine smo izborili, sada moramo vratiti punu autonomiju

Položaj Vojvodine u okviru države Srbije, nažalost, i dalje je veoma loš. Nekada razvijena pokrajina, danas je sve siromašnija, a građani se iz nje iseljavaju.
Izjave | Četvrtak, 25. 02. 2021. | Komentara: 0

Revitalizacija Begeja dobra vest

Pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nataša Lalić izjavila je da je projekat revitalizacije kanala Begej konačno dobra vest za sve one koji žive u tom području. 
Saopštenja | Sreda, 24. 02. 2021. | Komentara: 0

Sela u Srbiji umiru zbog centralizacije sistema

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava na katastrofalno stanje u kojem se nalaze sela u našoj zemlji. I pored velikih najava, Nacionalni tim za preporod sela, koji je formiran pre dve godine, nije dao nikakve rezultate.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook