Zloupotreba gostoprimstva Srbije u izjavama stranog diplomate

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 02. 08. 2017. | Komentara: 0

Zloupotreba gostoprimstva Srbije u izjavama stranog diplomate

Novi Sad, 02. avgust 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poručuje ambasadoru Rusije u Beogradu, Aleksandru Čepurinu da ne izlazi iz svog diplomatskog mandata.

LSV

Smatramo da je ruski ambasador u svojim javnim istupima već više puta prekršio odredbe Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, ozbiljno zloupotrebljavajući gostoprimstvo koje mu je Srbija dala.

Povodom intervjua ruskog ambasadora Čepurina listu „Večernje novosti“ u kojima je na krajnje bahat i prizeman način elaborirao temu, ko je „gazda Srbije“, poručujemo mu da Srbija nema gazdu i zemlji ili van nje, već ima svoj Ustav, zakone i institucije.

Verujemo, s obzirom na unutrašnje uređenje same Rusije da je Čepurinu teško da to razume.

Kada je reč o ruskom tzv. humanitarnom centru u Nišu, do koga je Čepurinu toliko stalo, LSV smatra i ponavlja da bi on trebalo da bude zatvoren. Već iz činjenice da se za službenike tog Centra traži imunitet, govori o tome da se oni bave stvarima koje izlaze iz okvira humanitarnih poslova.

Agresivno rusko traženje imuniteta za osoblje Centra u Nišu, protiv volje nadležnih organa Srbije, govori nam da se njegovi službenici verovatno bave i drugim poslovima i to obaveštajne prirode. U suprotnom, nikakav diplomatski imunitet im ne bi bio potreban.

 Neprimereni i nediplomatski pritisci ambasadora Čepurina na Srbiju, njegov preteći ton koji je u svemu ponižavajuć za Srbiju kao zemlju domaćina, daje dovoljno povoda Vladi Srbije da diskretnim diplomatskim kanalima zatraži od Rusije zamenu Aleksandru Čepurinu adekvatnijom osobom, koja će biti u stanju da poštuje osnovne principe Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

U protivnom, ćutanje Vlade Srbije na arogantno i bahato ponašanje Čepurina će biti samo nastavak samoponižavanja naše zemlje koje je eskaliralo premijerkinim odnošenjem stenograma intervjua na cenzuru kod Čepurina.


Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš




Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook