Zloupotreba gostoprimstva Srbije u izjavama stranog diplomate

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 02. 08. 2017. | Komentara: 0

Zloupotreba gostoprimstva Srbije u izjavama stranog diplomate

Novi Sad, 02. avgust 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poručuje ambasadoru Rusije u Beogradu, Aleksandru Čepurinu da ne izlazi iz svog diplomatskog mandata.

LSV

Smatramo da je ruski ambasador u svojim javnim istupima već više puta prekršio odredbe Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, ozbiljno zloupotrebljavajući gostoprimstvo koje mu je Srbija dala.

Povodom intervjua ruskog ambasadora Čepurina listu „Večernje novosti“ u kojima je na krajnje bahat i prizeman način elaborirao temu, ko je „gazda Srbije“, poručujemo mu da Srbija nema gazdu i zemlji ili van nje, već ima svoj Ustav, zakone i institucije.

Verujemo, s obzirom na unutrašnje uređenje same Rusije da je Čepurinu teško da to razume.

Kada je reč o ruskom tzv. humanitarnom centru u Nišu, do koga je Čepurinu toliko stalo, LSV smatra i ponavlja da bi on trebalo da bude zatvoren. Već iz činjenice da se za službenike tog Centra traži imunitet, govori o tome da se oni bave stvarima koje izlaze iz okvira humanitarnih poslova.

Agresivno rusko traženje imuniteta za osoblje Centra u Nišu, protiv volje nadležnih organa Srbije, govori nam da se njegovi službenici verovatno bave i drugim poslovima i to obaveštajne prirode. U suprotnom, nikakav diplomatski imunitet im ne bi bio potreban.

 Neprimereni i nediplomatski pritisci ambasadora Čepurina na Srbiju, njegov preteći ton koji je u svemu ponižavajuć za Srbiju kao zemlju domaćina, daje dovoljno povoda Vladi Srbije da diskretnim diplomatskim kanalima zatraži od Rusije zamenu Aleksandru Čepurinu adekvatnijom osobom, koja će biti u stanju da poštuje osnovne principe Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

U protivnom, ćutanje Vlade Srbije na arogantno i bahato ponašanje Čepurina će biti samo nastavak samoponižavanja naše zemlje koje je eskaliralo premijerkinim odnošenjem stenograma intervjua na cenzuru kod Čepurina.


Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš




Odbori LSV | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani: Uvrstite manifestacije Dani zrenjaninske pijaće vode i Dani plastične ambalaže

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u zrenjaninskoj skupštini juče su na sednici Skupštine grada pokrenuli dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca.
Odbori LSV | Četvrtak, 29. 02. 2024. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani za nove rekreativne i zelene površine na Limanu umesto verskih objekata

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Novi Sad smatra bespotrebnim izgradnju verskog objekta na zelenoj površini koju stanovnici Limana 1 i 2 već godinama rado koriste kao prostor za rekreaciju.
Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook