Zloupotrebljen institut predsednika Srbije za prekrajanje istorije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 14. 05. 2015. | Komentara: 0

Zloupotrebljen institut predsednika Srbije za prekrajanje istorije

NOVI SAD, 14. maj - Rehabilitacija Draže Mihailovića je nastavak grubog prekrajanja istorije, relativizacije antifašističke borbe i herojske žrtve svih koji su poginuli boreći se protiv okupatora i kolaboracionista. U cilju rehabilitacije Draže Mihajlovića zloupotrebljen je i institut predsednika države.

LSV

Mihailoviću je suđeno zbog saradnje sa okupatorom i ratnih zločina počinjenih prema civilnom stanovništvu, pa je današnja rehabilitacija ujedno i gruba nepravda prema žrtvama četničkih zločina i njihovim potomcima. Ujedno, to je nepravda i prema svim onima koji su u ratovima tokom mračnih devedesetih ostali bez najmilijih ili u najboljem slučaju bez bele tehnike, upravo od raznih paravojnih formacija pod četničkim zastavama. 

Predsednik države je čovek koji se nikada nije odrekao titule četničkog vojvode, pa  onda ne treba ni da čudi upotreba i pritisak insitutucije predsednika Srbije na pravosuđe kako bi se promenila istorija i sasvim relativizovala antifašistička tradicija i narodnooslobodilačka borba. Šta je drugo nego pritisak institucije predsednika Srbije na pravosuđe, kada je upravo njegov savetnik Oliver Antić punomoćnik predlagača rehabilitacije? Isti onaj Oliver Antić koji je predlagao da na paradi povodom 70 godina oslobođenja Beograda budu i četnička obeležja.
 
Takođe, ništa manje važan detalj je i taj da je među predlagačima rehabilitacije Smilja Avramov. Ista ona Smilja Avramov koju je predsednik države nedavno odlikovao, a koja je bila jedan od glavnih ideologa i potpornih stubova režima Slobodana Mioševića i mračnih devedesetih.

Današnja odluka je prava poruka koju šalje Srbija sa ovakvim predsednikom države povodom 70 godina od pobede nad fašizmom. Ono učešće Tomislava Nikolića na paradi u Moskvi je - sada je to još jasnije - bilo licemerje i udvorništvo Putinu. 

Ako nekome do sada nije bilo jasno zašto se predsednik države nije zainteresovao za očuvanje devastiranih spomenika partizanima, herojima koji su zaista pali u borbi sa fašistima, možda mu je sada jasnije. Četničkom vojvodi to nije ni palo na pamet, a njegovom savetniku Oliveru Antiću to sigurno nije među prioritetima na koje bi skrenuo pažnju.
 
Uzgred, u Vojvodini nije bilo četnika. I neka ne pokušavaju da ih izmisle


Potpredsednik 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Đorđe Stojšić



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook